Nyheter

Staten tar private sykehus

Myndighetene i Spania har rekvirert private sykehus ettersom landet har opplevd en massiv økning i tilfeller av koronaviruset (Covid-19).

Spania er nå blant de mest berørte landene utenfor Kina, og nest etter bare Italia i Europa. På mandag hadde nasjonen 9 191 bekreftede tilfeller av sykdommen, med 309 dødsfall. På lørdag erklærte landet unntakstilstand og mobiliserte militæret. De går nå i full korona-lockdown.

Totalt antall bekreftede tilfeller og dødsfall av Covid-19.

I anledning den økende spredningen av viruset har regjeringen meldt at de også vil ta midlertidig kontroll over driften av alle private sykehus og helsetjenester med dets fasiliteter som tiltak for å bekjempe spredningen. Det meldte det spanske helsedepartementet ved Salvador Illa på mandag, ifølge The Guardian.

Forrige uke stengte landet skoler og offentligheten for innbyggerne. Hovedstaden i Spania, Madrid, har også stengt restauranter, barer og butikker. Befolkningen kan nå bare forlate huset for å kjøpe essensielle varer som mat og medisin, og for å dra på jobb.

Myndighetene har satt inn politiet til å bruke droner med høyttalere for å overvåke befolkningenes bevegelser og å advare om å holde seg inne. De har også kunngjort at den Spansk-Portugisiske grensen skal delvis forsegles. Bare ni grenseoverganger skal forbli åpne, men med streng kontroll på plass.

Spanias regjering vil beskytte alle innbyggerne og garantere de rette livsforholdene for å bremse pandemien med så få ulemper som mulig.

Statsminister Pedro Sánchez
Foto: CDC, Alissa Eckert

Krisetilstand til tross, å ta kontroll over privat eiendom – om så midlertidig – er svært lite gunstig. Helestjenester, som næringlivet generelt, styres mer effektivt fritt og selvstendig enn gjennom statlig sentralstyring. Staten burde snarere fjerne hindringer for privat drift. De burde tilrettelegge for arbeid ved å eksempelvis fjerne skatter og avgifter.

Når alle partier finner sammen om felles løsninger og handling, er det viktigere enn noen gang å fortsatt kritisere statlig inkompetanse og ineffektivitet. I frykten som sveiper landet viker rasjonaliteten for ønsket om at noe må bli gjort. Og både liv og økonomi står på spill.

Nå trengs liberalister mer enn noen gang. Vi må være her for å informere om hvilke tiltak som er dårlige, om når vi må vente litt og tenke oss om, og om hvordan forbedre situasjonen.

Ikke minst må vi varsle om når staten går for langt.

Mest lest

Arrangementer