Magasin

Sulten på trening?

Du har kanskje kjent på at det har blitt litt mye innesitting de siste ukene. Kanskje går du en tur om kveldene, tar en liten joggetur eller bare kjører til et øde sted hvor du kan gå ut å få litt frisk luft uten å komme i kontakt med andre. Hvis du skulle være blant disse som vanligvis trives best på treningssenteret men bruker friluftsliv som alternativ mosjonering, så finnes det muligens et mer aktuelt tilbud for deg i nærheten. Mange kommuner har nemlig åpne utendørs treningsannlegg med mulighet for kroppsvektøvelser som er bra for både kropp og sinn.

Treningsparkene, eller «Tufteparker» som det gjerne kalles, har trengingsstenger i
foskjellige høyder. Her fra Tufteparken i Arendal. Foto: Sebastian Damgaard

I treningsparkene kan man trene armer, bryst, rygg, mage og bein. I godt utbygde Tufteparker er det gjerne et stort skilt som viser hvordan man utfører de forskjellige øvelsene. Du kan også se demonstrasjonsvideoen nedenfor for å hente noen nyttige tips til hvordan du kan utføre øvelsene på en god måte. Hvis du tenker at dette er langt over ditt nivå så fortvil ikke! Treningsstrikken er en super venn i startfasen på utendørs treningsannlegg og kan kjøpes for et par hundrelapper hos XXL eller Coop Obs. Den festes bare rundt stanga du skal bruke, så tråkker du i strikken for ekstra hjelp opp når du trekker deg opp/presser ned med armene.


Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune ble for 2 uker siden spurt av Nettavisen om folk burde holde seg unna apparatene på utendørs idrettsanlegg, men Steen sa da at det ikke er noen grunn til at folk skal holde seg unna apparatene, så lenge man passer på god håndhygiene og eventuelt bruker hansker, sier Steen. For å unngå å bli smittet eller å smitte andre i Tufteparken gjelder de samme reglene som vanlig. Hold minst 2 meters avstand til andre og unngå kontakt med flater som kan spre smitte. I følge en undersøkelse fra det nasjonale helseinstituttet i USA kan koronaviruset overleve på rustfritt stål i opptil 3 døgn, som de aller fleste stenger i en Tuftepark er laget av.

For å unngå smitte gjennom kontakt med stålet bør man bruke håndsprit og kjøpe enkle monteringshansker, nitrilhansker eller latexhansker på Clas Ohlson til under 50-lappen. Disse har en tykk håndflate som forhindrer direkte kontakt med stanga og gir i tillegg godt grep. Ved bruk av hansker er det viktig at man tenker seg nøye om før man tar på og av hanskene slik at man ikke overfører smitte fra hanskene til hendene. Du kan bruke en enkel prosedyre som jeg oppdaget under palmesøndagens treningsøkt. Å bruke midtlomma på genseren er bare en av mange muligheter for å unngå kontakt mellom utsiden av hansken og hudflaten.

Mest lest

Arrangementer