Kommentar

Blir Justin Amash tidenes yngste president i USA?

Den sikreste veien til å oppnå suksess og beundring for de 30.000 USA-valgekspertene i Norge er å spå at Justin Amash ikke har en sjanse i årets presidentvalg i USA. Til tross for to omstridte kandidater fra henholdsvis demokratene eller republikanerne i 2016 gjorde det liberterianske partiet et elendig valg.

Justin Amash

Det er nok få som husker det nå, men det var mange som var entusiastiske på vegne av liberterianerne i 2016. Presidentkandidat Gary Johnson, med sin solide bakgrunn som guvernør i New Mexico og visepresidentkandidat Bill Weld, tidligere guvernør i  Massachusetts, så knallsterke ut på papiret, men ble en flopp med 3,3 prosent i oppslutning, selv om det var partiets beste resultat noensinne. Mye kan nok tilskrives at Gary Johnson flippet totalt ut i valgkampen. Det er lov å spekulere i om hasjen hadde tatt hjernen hans.

Amash er en helt annen person. Han virker som hel ved på alle måter. Dessuten har alt endret seg siden 2016. Stikkordene er Trumps evige kaospolitikk og Biden – som relativt åpenbart sliter med noe som ligner på demens. I tillegg kommer korona, som kan endre alle tidligere spilleregler. Kombinasjonen av en elendig økonomi, dårlig styring gjennom en krise og at Bidens svake kandidatur, burde gi libertarianerne deres beste utgangspunkt noen gang.

Det er ikke så rent få republikanere som under valgkampen var såkalte “Never Trumpists”. Én etter én kom de inn i folden igjen, etter å ha oppdaget at Trump tilsynelatende oppnådde svært gode økonomiske resultater, om en velger å glemme at hver eneste krone han har gitt i skatt er finansiert med lån. Men Amash har vært en konsistent kritiker av Trump og ikke latt seg rive med av følelser. Hvis vinden snur i USA, etter koronaviruset med kanskje en påfølgende total økonomisk krise, så vil mange se seg om etter noen som har stått som en klippe hele veien.

Mange av oss som elsker amerikanske valgkamper har sett med gru frem til årets – det ser mest ut som en konkurranse om hvem som tabber seg ut minst. Amash kan kjøre diskusjonene over på et saklig spor. Som person har han en spennende bakgrunn, som 2. generasjons syrer fra en kristen familie. Faren ble sponset av en amerikansk pastor og emigrerte til USA i 1956. Amash er gift med sin “high school sweetheart” Kara Day og har tre barn. Som 40-åring vil han bli USAs desidert yngste president.

Men det er klart, selv den mest ihuga Amashentusiast må nok likevel innrømme at det skal skje et par mirakler før han blir president i USA. Riktignok skal det kanskje ikke mye til at han vinner nominasjonskampen i eget parti, selv om det også er andre «interessante» kandidater, men det største problemet er å få folk flest til å ta det enorme skrittet det er å gå over til et tredje parti. 

Fremtiden kan likevel være lys, for en som når nasjonal berømmelse i så ung alder. La oss si at han gjør et godt valg, men taper – da er trolig veien åpen for en nominasjonskamp i det republikanske partiet i 2024. Med andre ord, han kan gå litt samme karrierevei som Ron Paul, som også var presidentkandidat for libertarianerne. 

Seier eller ikke. Justin Amash kan bli alle frihetselskeres fremste håp i årene som kommer.

Justin Amash. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer