Kommentar

Tar du opp mye lån, altfor mye forbrukslån, ikke skyld på bookmakerne

Å bruke for mye penger over tid, er dumt. Dumheter er vanskelig eller umulig å forby på en vellykket måte.

E24 forteller historien om en mann som fikk flere millioner kroner i forbrukslån. Ja, banker og finansinstitusjonene som lånte bort penger kunne med fordel gjort en bedre kredittvurdering av mannen, men å oppgi uriktige opplysninger er svindel.

På spørsmål om hva mannen brukte penger på, er svaret «alt mulig». Han trekker blant annet frem nettspill. Enerettsmodellen er ikke en fordel for tullinger som spiller bort fryktelig mye penger.

Bookmakerne er og vil alltid være i markedet, uansett hva politikerne vedtar. Vi har et selvstendig ansvar å ta gode valg for egne liv. Å spille bort for mye penger er dumt. Det er idiotisk. Personer som foretar dumme handlinger, bør ikke skylde på andre enn seg selv. Det er ikke spillselskapenes skyld at mannen tok opp millioner av kroner i forbrukslån.

En teori

Vi har aldri satset mer på kunnskap og utdanning enn under nåværende regjering. Vi bruker formidabelt med skattefinansierte penger på denne sektoren. Til tross for ressursbruken og målsettingen, viser mange borgere under middels kunnskaper om privatøkonomi.

Skribenten har en teori, en teori med manglende dokumentasjon. Vi har politikere, blant annet regjeringen og Stortinget, som legger opp til for høyt forbruk av penger. Til tross for alle skatter og avgifter befolkningen betaler, må Norge bruke flere hundre milliarder kroner av oljepengene hvert år for å få statsbudsjettet til å gå i hop. Gjennom den politiske vedtatte pengebruken fremstår politikerne som dårlige rollemodeller for mannen som E24 har en historie om. Han er dessverre kun en av mange.

Vi har en ikke-bærekraftig velferdsstat!

Hvordan lære borgerne om fornuftig pengebruk når den politiske pengebruken er ufornuftig? Fasit i teorien: Bruk mindre penger, reduser størrelsen på offentlig sektor!

Om det er trist å lese mannens historie? Ja!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • Vår individualistiske velferdsstatVår individualistiske velferdsstat
  Ideen om at individualisme og kollektivisme er to motsetninger, som er fiender med hverandre, er feil. La oss tenke på kollektivet også!
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • En merkelig politisk skikkelseEn merkelig politisk skikkelse
  Biografien om Reiulf Steen er svært lærerik hvis du vil lære politisk historie.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Ja til bompengerJa til bompenger
  Bompenger er en rettferdig måte å finansiere veier på.