Kommentar

Tar du opp mye lån, altfor mye forbrukslån, ikke skyld på bookmakerne

Å bruke for mye penger over tid, er dumt. Dumheter er vanskelig eller umulig å forby på en vellykket måte.

E24 forteller historien om en mann som fikk flere millioner kroner i forbrukslån. Ja, banker og finansinstitusjonene som lånte bort penger kunne med fordel gjort en bedre kredittvurdering av mannen, men å oppgi uriktige opplysninger er svindel.

På spørsmål om hva mannen brukte penger på, er svaret «alt mulig». Han trekker blant annet frem nettspill. Enerettsmodellen er ikke en fordel for tullinger som spiller bort fryktelig mye penger.

Bookmakerne er og vil alltid være i markedet, uansett hva politikerne vedtar. Vi har et selvstendig ansvar å ta gode valg for egne liv. Å spille bort for mye penger er dumt. Det er idiotisk. Personer som foretar dumme handlinger, bør ikke skylde på andre enn seg selv. Det er ikke spillselskapenes skyld at mannen tok opp millioner av kroner i forbrukslån.

En teori

Vi har aldri satset mer på kunnskap og utdanning enn under nåværende regjering. Vi bruker formidabelt med skattefinansierte penger på denne sektoren. Til tross for ressursbruken og målsettingen, viser mange borgere under middels kunnskaper om privatøkonomi.

Skribenten har en teori, en teori med manglende dokumentasjon. Vi har politikere, blant annet regjeringen og Stortinget, som legger opp til for høyt forbruk av penger. Til tross for alle skatter og avgifter befolkningen betaler, må Norge bruke flere hundre milliarder kroner av oljepengene hvert år for å få statsbudsjettet til å gå i hop. Gjennom den politiske vedtatte pengebruken fremstår politikerne som dårlige rollemodeller for mannen som E24 har en historie om. Han er dessverre kun en av mange.

Vi har en ikke-bærekraftig velferdsstat!

Hvordan lære borgerne om fornuftig pengebruk når den politiske pengebruken er ufornuftig? Fasit i teorien: Bruk mindre penger, reduser størrelsen på offentlig sektor!

Om det er trist å lese mannens historie? Ja!

Mest lest

Arrangementer