Nyheter

Ikke Trump! Ikke Biden!

Du trenger ikke å velge mellom pest eller kolera. Det finnes et sunt alternativ. Det er imidlertid ganske så spicy.

I dag velger Libertarian Party sin presidentkandidat. Partiet er USAs tredje største, og i 2016 fikk Gary Johnson litt over 3% av stemmene. Nesten 4,5 millioner amerikanere stemte på partiet.

Libertarian Party har et pinnsvin som symbol.

Jeg har fulgt med på Libertarian Party siden valget i 1996. Jeg satt på Blindern og surfet på det nye internettet. Før det var det ikke lett å følge med på tredjepartier fra Norge. Harry Browne var kandidat i 1996 og 2000. Jeg likte ham, og her er et lite klipp. I 2004 stilte de med Michael Badnarik som var et pinlig valg og i 2008 stilte de med Bob Barr som var både pinlig og konservativ.

Det var således en virkelig forbedring med Gary Johnson, først i 2012 og så i 2016. Johnson var en strålende kandidat. Tidligere guvernør i New Mexico, selv-made businessmann og svært sporty. Han ble imidlertid mislikt av enkelte liberalister siden han var mer opptatt av å presentere partiet på en spiselig måte enn å innta det doktrinert riktige upopulære standpunktet på alle områder.

Gary Johnson var en moderat kandidat. Det får vi neppe i år etter at Justin Amash bestemte seg for å ikke stille. Frontrunner er Jacob Hornberger. Han er svært prinsipiell og lite opptatt av kompromisser. Han er faktisk helt mot det. Den fremste motkandidaten er Jo Jorgensen som er betydelig mer moderat. Se de fem fremste kandidatene i debatten under som er moderert av John Stossel. Det er tydelig på hvordan Hornberger angriper Jorgensen, at han ser henne som den fremste utfordreren.

Final Libertarian Presidential Debate with John Stossel.

Nominasjonen starter kl. 17 i dag. Jeg er i skrivende stund usikker på om og hvordan sendingen blir strømmet. Hvis jeg får greie på det, blir denne artikkelen oppdatert. Oppdatert: Du kan følge møtet her.

Det er nødvendig med et alternativ til Trump og Biden

I et topartisystem deles velgermassen ofte inn i to sider. De som misliker Trump, støtter dessverre ofte demokratene. De som misliker demokratene, støtter dessverre ofte Trump. De tror at bør velge mellom dårlige alternativer. Jeg har tidligere skrevet artikkelen Det er farlig å dele verden i kun to for å advare mot slik tankegang.

Politisk sett er det liten tvil om at Libertarian Party står nær våre liberale tanker. Det er merkelig dersom liberalister tror de er mer enig med de to store partiene. Det blir spennende å se hvordan Libertarian Party gjør det i år.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer