Magasin

En gigant fyller 90 år

Den amerikanske økonomen og samfunnsforskeren Thomas Sowell fyller idag 90 år. Han er en av de mest innflytelsesrike forskerne og debattantene på den liberale høyresiden de siste 50 årene. Sowell vokste opp i Harlem, New York, og etter et mellomspill i Marinekorpset under Korea-krigen, tok han grader ved Harvard og Columbia universiteter. I 1968 tok han sin doktoravhandling i økonomi om Jean-Baptiste Say ved University of Chicago.

Thomas Sowell i 2019

I den første perioden i sitt økonomiske virke var Sowell overbevist marxist, og som han selv har uttalt, ikke engang det å studere under Milton Friedman i Chicago endret det perspektivet. Det var først når han hadde fått seg sommerjobb i den føderale staten i 1960 at han oppdaget hvor feil endel gjeldenede økonomiske teorier slo ut, og han beveget seg hurtig til høyre i økonomiske og politiske synspunkter. Han har siden 60-tallet skrevet mange bøker og holdt utallige foredrag om økonomisk politikk, og regnes som en av de dyktigste og beste økonomene og debattantene som fulgte i nevnte Milton Friedmans fotspor.

Han har også skrevet flere tekster og bøker omkring rasespørsmålet og fattigdom blant svarte i USA. Her har han argumentert med at staten ikke trengs for å utjevne økonomiske forskjeller eller på noen måte kompensere for tidlige tiders urettferdighet. Han mener disse spørsmålene må løses i et fritt marked av frie og uavhengige individer. Han er vel, sammen med Larry Elder, den afroamerikaneren som skiller seg sterkest ut på liberalistisk side i USA idag. Han var en sterk kritiker av Barack Obama i dennes tid som president, og har siden 2017 uttalt seg lunkent positivt til deler av Donald Trumps politikk, da spesielt på det økonomiske området.

Thomas Sowell i Hoover Institution om ulikhetene i det amerikanske samfunnet

Thomas Sowell er fremdeles idag, i en alder av 90 år svært aktiv i samfunnsdebatten, og mye av det som har skjedd de siste ukene faller veldig godt innenfor hans virke, da han er en sterk kritiker av organisasjonen «Black Lives Matter» og deres mål, og mener klassisk liberalisme er den eneste rette måten å løse rase og samfunnsproblemer på i dagens USA. Han er svært kritisk til all identitærpolitikk, både fra nasjonalister og fra såkalte progressive på venstresiden. Det at han startet sin karriere som marxist, kan vel sies å gjøre hans kritikk av venstresiden enda klarere og mer konsistent.

Vi ønsker Thomas Sowell hjertelig tillykke med 90-års dagen, og håper hans rasjonelle stemme fremdeles vil bli hørt i mange år fremover. Den trenges mer enn noensinne i dagens politiske klima.

Mest lest

Arrangementer