Nyheter

Biden klappes inn

Joe Bidens offisielle
portrett som visepresident

Det Demokratiske Parti i USA skal formelt velge tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris til sin president- og visepresidentkandidat i disse dager. Nasjonalkonventet foregår naturligvis digitalt, og overføres direkte på de fleste store nyhetskanaler i USA.

Av de største navnene på talerlisten første kveld var tidligere førstedame Michelle Obama, tidligere presidentkandidat Bernie Sanders og tidligere Ohio-guvernør (og republikaner) John Kasich. Michelle Obama etterlyste empati og lederskap fra Det Hvite Hus, og gjentok sin oppfordring om å holde en verdig standard på debatten: «when they go low, we go high».

Michelle Obamas tale til nominasjonsmøtet

Med nytt format kommer også nye muligheter. Det har vært vanlig å la hovedtalen bidra til profilen for en av partiets stigende stjerner. Barack Obama ble for alvor kjent for nasjonen gjennom sin tale under nominasjonsmøtet i 2004. Han ble valgt til senator samme år, og som kjent president fire år senere.

Talen mange mener gjorde Obama til president fire år senere

I år er det intet mindre enn 17 hovedtalere som deler timen som er satt av for en keynote address. Listen bærer preg av talere fra delstater der det er nokså jevnt løp mellom Biden og president Trump, og 11 av de 17 er fargede. Ingen av dem støttet Bernie Sanders gjennom valgkampen. Demokratene sender dermed et tydelig signal om hvilket parti som står på demonstrantenes side i de pågående opptøyene i USA. Kanskje ligger også et lite signal om at partiet ikke er helt trygg på sin egen kandidats styrke ennå heller. Joe Biden er intet fyrverkeri, og Bernie Sanders var hans sterkeste motstander.

I kveld skal Alexandria Ocasio-Cortez, John Kerry, Bill Clinton og Joe Bidens kone, Jill Biden, holde sine taler. På onsdag er de største navnene Elizabeth Warren, Nancy Pelosi, Hillary Clinton, Barack Obama og visepresidentkandidat Kamala Harris.

På siste dag torsdag skal Joe Biden selv tale, og får selskap av blant andre valgkamprivalene Andrew Yang og Pete Buttigeg.

Du kan følge demokratenes møte her.

Republikanerne avholder sitt konvent 21-24 august for å renominere president Donald Trump og visepresident Mike Pence.

Deretter er valgkampen offisielt i gang.

Presidentvalget er 4. november, og neste president tiltrer 20. januar.

Mest lest

Arrangementer