Nyheter

Kommende lederstrid i Venstre

Kunnskapsminister Guri Melby bekreftet i dag til NTB at hun ønsker å bli Venstre-leder. Beskjeden om at Melby stiller til ledervervet kom kort tid etter dagens innslag i radioprogrammet Politisk Kvarter, hvor politisk kommentator Lars Nehru Sand og programleder Bjørn Myklebust diskuterte den interne konflikten mellom Kunnskapsminister Guri Melby og Kulturminister Abid Raja. Kilder til NRK forteller at Melby har signalisert skepsis mot å lede Venstre med Raja. Selv sier Melby at hun ikke har stilt noen krav og at det er valgkomiteens oppgave å sette sammen Venstres nye ledelse.

Kunnskapsminister Guri Melby. Foto: Liv Aarberg / CC BY-SA

Løse påstander om intern konflikt?

I følge Lars Nehru Sand handler konflikten mellom Melby og Raja om reell tillit og personkjemi. Han tror det vil bli svært krevende for Venstres valgkomité å komme med en samlet innstilling om Melby som leder tatt omstendighetene i betraktning, sammenlignet med den tidligere muligheten med delt innstilling bestående av Sveinung Rotevatn og Abid Raja som respektive lederkandidater nå forsvinner. Sand utelukker ikke at Melby og Raja vil kunne samarbeide i en ny Venstre-ledelse, men tror det vil bli vanskelig for valgkomiteen å få Raja og Melby med på tanken om at den ene skal være leder for den andre.

Abid Raja forteller til TV2 at han ikke stiller noen betingelser, men vil jobbe for samhold og fellesskap i partiet.

– Jeg kan ikke kommentere på anonyme kilder. Jeg kan kun si det jeg selv har sagt til valgkomiteen. Jeg har meddelt at jeg er til deres disposisjon både til lederplassen og til nestlederplassene. Jeg har sagt at jeg kommer til å samarbeide med alle valgkomiteen mener skal sitte i den ledelsen, sier Raja til TV2.

Stor sjanse for Rotevatn som Venstre-leder

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
Foto: Foto: Sveinung Bråthen / CC BY-SA

I en delt innstilling fra valgkomiteen mellom klima- og miljøminister Rotevatn og kulturminister Raja ville flertallet støttet Rotevatn som Venstres nye leder. Rotevatn har klart høyest oppslutning i Unge Venstre og selv i Viken som er Rajas eget fylke har Rotevatn høyest oppslutning.

Rotevatn annonserte sitt eget kandidatur før sommeren og mener at han som leder i Venstre har ambisjoner om å løfte partiet til over 10 prosent i oppslutning. Blant Venstres vinnersaker trekker han frem halvering av klimagassutslipp, en liberal næringspolitikk og fremme internasjonalt samarbeid. Sveinung Rotevatn er kjent som den urbane og ideologiske kandidaten og vil være et naturlig valg for utålmodige liberalere med klare mål om bestemte og raske fremskritt.

Liberaleren vil følge Venstres landsmøte som avholdes avholdes 25. og 26. september.

Mest lest

Arrangementer