Nyheter

– Dette er slaget om USA

Hank Williams høres i bakgrunnen. Hans Olav Lahlum signerer bøker. Jan Arild Snoen prater med Hilde Restad og folk fordeles på to saler. 100 utvalgte, to ved hvert bord, kanskje som et symbol på senatorene som skal sikre maktfordeling overfor presidenten? Liberaleren er på lanseringen av Lahlums bok  Trump, Biden og slaget om USA

Vi har tidligere anmeldt Snoens bok, Trump-sjokket. Bøkene sies å utfylle hverandre. 

Hans Olav Lahlum på lanseringen. Foto: Bent Johan Mosfjell/Liberaleren

Lanseringen startet med en fornøyelig gjennomgang av presidentvalgene fra 1932, full av morsomme anekdoter. Her kan du se live-sendingen, tilgjengelig fra fredag kl. 20.00.

Et eksempel var fra Trumps oppvekst. Han kommer fra et rikt hjem, men faren var opptatt av at barna skulle jobbe. Så Trump måtte tjene egne penger som avisbud, men i regnvær fikk han lov til å bruke limousinen.

– Se for deg en 14 år gammel Trump som avisbud i limousin i regn.

Lahlum kom også inn på Biden som han mente ikke var imponerende i debatter med mange deltakere, men god i dueller.

40 minutter senere ble det roligere da Vårin Alme entret scenen og startet et bokbad. Hun begynte med å skissere to skoler for å forklare Trump. Den ene ser på ham som et symptom på et stort og strukturelt samfunnsproblem. For den andre er han mer en bølgedal. Lahlum mente nok at han var nærmest den første tenkemåten

– Jeg ser det at Trump ble valgt som et produkt av en pågående polarisering, men så var han samtidig et dramatisk skifte. Man kan se på ham som et brudd med tidligere republikanere. Vi har et annet republikansk parti enn før. Det er tankevekkende hvor raskt partiet flokket seg rundt ham.

Lahlum trakk frem forskjellen på skrive en objektiv og en balansert bok. Han mente at han hadde skrevet mer balansert enn objektivt. Han regnet med kritikk fra alle kanter, både fra folk som støtter Trump, Biden og Sanders.

Jan Arild Snoen og Hilde Restad. Foto: Bent Johan Mosfjell/Liberaleren

Panelet ble supplert med Hilde Restad og Jan Arild Snoen. Førstnevnte var glad for at det ble en bok som handlet om begge kandidatene, og ikke bare Trump. Biden har hatt en enormt lang karriere.

– Joe Biden er en litt sånn Forrest Gump som har vært med på ganske mye.

Snoen mente at bare Trump kunne utløse den hvite nasjonalismen hos republikanerne.

– Partiet hadde noen understrømmer som jeg trodde var under kontroll. Da han hadde vunnet primærkampen, fulgte partiet etter.

Restad mente derimot at Trump er et symptom, ikke en årsak.

– Vi skal ikke undervurdere verdien av skamløshet. McCain og Romney spilte ikke på dynamitten som rase er i USA. Trump derimot spiller for eksempel på birther-konspirasjonen. Det måtte en kyniker til.

Panelet på lanseringen. Foto: Bent Johan Mosfjell/Liberaleren

På slutten av lanseringen kom de inn på det forestående valgkampen. Lahlum var klar.

– Hvis det ikke skjer noe spesielt, vil Biden vinne. Det er imidlertid større sannsynlighet for noe uvanlig enn ved andre valg.

Han la vekt på at Trump har et høyt gulv og et lavt tak. Han er stabil på mellom 40% og 46% oppslutning.

– Biden har et lavere gulv, men høyere tak.

Snoen trodde valgnatten ville bli forvirrende i år. Blant annet på grunn av poststemmene som ikke telles før på valgdagen eller dagen etter.

– Trump kommer sannsynligvis til å lede på valgnatten. Trump vil da erklære seier. Så kommer poststemmene inn og Biden overtar ledelsen.

Han mente dette var en kaosoppskrift som nok ville ende i høyesterett.

Etter lanseringen slo jeg av noen ord med Lahlum mens han signerte boken min. Han var spent på hvordan boken ville bli mottatt.

– Folk er ekstra partiske i år.

Mest lest

Arrangementer