Kommentar

Ikke overraskende fra AUF

Vi kan lese at Nyinnstilt AUF-leder åpen for regjering med Rødt og MDG. Jonas Gahr Støre har klokelig sagt nei til disse, siden det skremmer velgere over til Erna Solbergs Høyre.

AUF tilhører venstresiden i Arbeiderpartiet og er på dårlige dager nesten til venstre for SV. Så det er ikke særlig overraskende at Astrid Hoem som er innstilt til ny leder, ønsker et samarbeid med de mørkerøde og mørkegrønne.

Astrid Hoem. Foto: AUF.

Det er imidlertid interessant i hvor stor grad de politiske ungdomsorganisasjonene på venstresiden hele tiden velger mer sosialistiske løsninger enn sine moderpartier. Det tyder på at ideologien kolliderer med virkeligheten, men at det tar litt tid å innse det. De fleste vokser det imidlertid av seg.

Nå eksisterer det en utbredt fordom om at venstresiden blir stadig verre. Det er noe sludder, selv om det er blitt stadig mer akseptert å være et snøflak. I gamle dager var det harde, hevede never, mer enn mykhet som kjennetegnet sosialismen. Jeg kjenner en som var medlem i AUF for over 30 år siden, og han har fortalt om hvordan han slet lenge med å innse at marxismen var feil. Det er ikke så lenge siden selv Marx stod høyt i kurs i Arbeiderpartiets Ungdomsfylking.

Høyresiden har forfalt de siste årene, men det er viktig å huske på at den politiske venstresiden er blitt betydelig bedre her i landet. Det var mye mer sosialisme og planøkonomi i de partiene før. Mange har mye moro med Gro Harlem Brundtland, og hun kan kritiseres for mye, men hun revolusjonerte AP og gjorde det til et markedsvennlig parti og gjennomført mange viktige markedsreformer.

Det blir spennende å se hvor høyrevridd den neste AUF-lederen blir i løpet av de neste 20 årene. En slik vridning har nemlig alle hennes forgjengere gjennomgått.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
  Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres
 • Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?
  Det blir mindre undertrykkelse i verden når kvinner har de samme individuelle rettigheter som menn.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?