Kommentar

Ikke overraskende fra AUF

Vi kan lese at Nyinnstilt AUF-leder åpen for regjering med Rødt og MDG. Jonas Gahr Støre har klokelig sagt nei til disse, siden det skremmer velgere over til Erna Solbergs Høyre.

AUF tilhører venstresiden i Arbeiderpartiet og er på dårlige dager nesten til venstre for SV. Så det er ikke særlig overraskende at Astrid Hoem som er innstilt til ny leder, ønsker et samarbeid med de mørkerøde og mørkegrønne.

Astrid Hoem. Foto: AUF.

Det er imidlertid interessant i hvor stor grad de politiske ungdomsorganisasjonene på venstresiden hele tiden velger mer sosialistiske løsninger enn sine moderpartier. Det tyder på at ideologien kolliderer med virkeligheten, men at det tar litt tid å innse det. De fleste vokser det imidlertid av seg.

Nå eksisterer det en utbredt fordom om at venstresiden blir stadig verre. Det er noe sludder, selv om det er blitt stadig mer akseptert å være et snøflak. I gamle dager var det harde, hevede never, mer enn mykhet som kjennetegnet sosialismen. Jeg kjenner en som var medlem i AUF for over 30 år siden, og han har fortalt om hvordan han slet lenge med å innse at marxismen var feil. Det er ikke så lenge siden selv Marx stod høyt i kurs i Arbeiderpartiets Ungdomsfylking.

Høyresiden har forfalt de siste årene, men det er viktig å huske på at den politiske venstresiden er blitt betydelig bedre her i landet. Det var mye mer sosialisme og planøkonomi i de partiene før. Mange har mye moro med Gro Harlem Brundtland, og hun kan kritiseres for mye, men hun revolusjonerte AP og gjorde det til et markedsvennlig parti og gjennomført mange viktige markedsreformer.

Det blir spennende å se hvor høyrevridd den neste AUF-lederen blir i løpet av de neste 20 årene. En slik vridning har nemlig alle hennes forgjengere gjennomgått.

Mest lest

Arrangementer