Kommentar

På tide å kreve et navnebytte for SV

Bydelsutvalget i Gamle Oslo mener en benk dedikert til vitenskapmannen Carl von Linné skaper en dårlig atmosfære i Botanisk hage. Linné er kjent for å standardisere artsnavn, slik at vi kalles for eksempel Homo sapiens. Siden Linné ikke bare hadde korrekte konklusjoner, oppfordrer Gamle Oslo bydelsutvalg universitetet å døpe om en benk som bærer hans navn. 

Roslin Alexander: Carl von Linné, 1707-1778. Grh 1053

Universitas skrev først om forslaget, som senere ble vedtatt.

Linné var som mange på sin tid tilhenger av eugenikk og snakket også om arter som Homo europeus (hvite) og Homo afer (svarte) som ble gitt gode og dårlige karakteristikker. Inndelingen var i hovedsak basert på hudfarge. Den ideen har vi for lengst skrotet som tull, men systemet hans for navnsetting av biologiske arter var derimot ekstremt nyttig. Det lar oss beskrive verden mer nøyaktig. Det er det vi hedrer og husker. Den moderne verden står på skulderne til enormt mange ikke perfekte individer, som likevel fortjener å huskes.

Forslagsstiller Hasti Hamidi i Gamle Oslo SV vil ikke huske. Hun vil viske ut fortiden. Vi skal “avkoloniseres”. En trend vi har sett populær i USA, der skoler, byer, idrettslag og mer skal bytte navn eller fjernes fordi de de er oppkalt etter ikke har perfekt fortid eller er politisk korrekte. Eller som i tilfellet med statuen av Hans Christian Heg, fordi det var et lett mål.

Jeg er fornøyd med at forslaget gikk gjennom. Dette er jo utenfor bydelsutvalgets mandat. Vi kan ikke legge føringer for hva Botanisk hage skal gjøre, men nå har vi gjort det vi kan gjøre, og det er opp til Universitetet i Oslo å ta saken videre

Hasti Hamidi i Gamle Oslo SV

Når jeg leser slikt, blir jeg trist. Vi kan ikke sterilisere verden. Det er sunt å ha helter å se opp til og huske. Selv om de ikke er perfekte i dagens øyne. Vi klarer å skille det gode fra det dårlige. Ved å huske historien kan vi unngå å begå samme feil igjen.

Jeg gleder meg til å se Hasti Hamidi sitt forslag til SV om å bytte navn bort fra Sosialistisk Venstreparti. Sosialismen drepte over 100 millioner mennesker sist århundre. Sosialismen grupperer mennesker basert på yrke, familie og inntekt slik som rasismen grupper folk etter genetiske markører. De gav også nedsettende kallenavn på sine drapsoffer, slik som kulak.

Mest lest

Arrangementer