Debatt

Hvor er venstresidens debatt om venstresiden?

Noen ganger er det lov å stjele fra de beste. Etter at Ketil Solvik-Olsen syklet 6 mil tur-retur, i et øs-pøsende regnvær, for å delta i mitt podcast studio, har jeg med ivrighet fulgt ekstra med på hans utspill. Mannen er FrPs dyktigste kort, noe jeg allerede var klar over selvsagt. Temaet i denne artikkelen er altså stjålet fra den godeste Ketil, ikke det at jeg ikke hadde tenkt tanken selv, men de siste dagers hendelser har eskalert tankene rundt dette temaet.

For få år siden ble det satt opp en benk i Botanisk hage på Tøyen, til ære for den svenske vitenskapsmannen Carl von Linné. I bydelsutvalget Gamle Oslo foreslo nylig SV og Rødt at denne benken skulle fjernes mot Venstre, Høyre og FrPs stemmer. Det ble likevel flertall for å fjerne denne benken.

Begrunnelsen sies å være at Linné var «blant de tidligst kjente vitenskapelig rasistene gjennom hans arbeid med å systematisere og klassifisere mennesker etter farger.»

Antirasisme har alltid vært min politiske kjepphest, det legger jeg ingen skjul på. Samtidig er jeg også veldig historie-nysgjerrig. Jeg vil absolutt ikke kalle meg en historienerd, da fakta sjeldent sitter i hjernebarken, jeg lar meg mest begeistre. Hvorvidt denne benken bør fjernes, ikke vet jeg, men hovedbidraget til von Linné i verdenshistorien er vel mest innen planteriket?

Nå har det rast ufattelig mange rasisme og statuedebatter det siste året, hvilket jeg tenker er bra. Vi bør alltid vurdere ting i historisk perspektiv opp mot dagens normer, nå og da. Det er vel ingen skjult hemmelighet at det er venstresiden som har stått hardest frem i denne debatten.

Min inspirasjon til denne artikkelen kommer som sagt fra Solvik-Olsens innlegg, som kan leses her. Ketil Solvik-Olsen etterlyser her venstresidens debatt rundt forferdelige krefter fra venstresidens historiske figurer som f.eks Lenin, Stalin, Chavez og Pol Pot.

Hvorfor skal venstresiden få eie f.eks en rasismedebatt (ja vi er mange antirasister på andre siden og!), når de knapt nok tar oppgjør med despoter og massemordere i egne historiske rekker? Er det fordi deres egne historiske destruktive krefter ikke er like viktige som høyresidens?

Her er altså en etterlysning til Rødt, SV og alle andre venstreside-representanter, når kommer deres egne historiske oppgjør?

Mest lest

Arrangementer