Nyheter

Ann Arbor avkriminaliserer psykedelika

Forberedelse av tebrygget som er bedre kjent som ayahuasca. Det brygges på planten sjakrune. Foto: Jairo Galvis Henao CC.BY.NC.ND.
Forberedelse av tebrygget ayahuasca
som brygges på planten sjakrune.
Foto: Jairo Galvis Henao CC.BY.NC.ND.

På mandag kveld stemte Byrådet i byen Ann Arbor i Michigan i USA, enstemmig for å avkriminalisere alle psykedeliske planter og sopper.

Avkriminaliseringen omfatter ayahuasca, peyote, meskalin, Ibogain, og psilocybin. Dette er planter og sopper som er kjent for å inneholde psykedeliske substanser som endrer bevisstheten til de som benytter seg av det.

MLive (en lokalavis i Michigan) skriver at Byrådet tok utgangspunkt i de medisinske og åndelige fordelene med plantene og soppene når de erklærte at dyrking, distribusjon, besittelse og transport av psykedelika offisielt skal være laveste prioritet for rettshåndhevelse i området. Byrådet ba også om at påtalemyndigheten ikke lenger skal forfølge saker knyttet til psykedeliske planter eller sopper.

Kaktusen i forkant er en peyote. Denne planten produserer halusinogene stoffer. Foto: Wilferd Duckitt CC.BY.
Kaktusen med hvit blomst er en peyote. Denne planten
produserer hallusinogene stoffer.
Foto: Wilferd Duckitt CC.BY.

Avstemningen kommer etter en mangeårig lobbyvirksomhet hvor byrådets medlemmer opprinnelig var tilbakeholdne med å avkriminalisere det som fortsatt er et ulovlig stoff på føderalt nivå.

Det har imidlertid kommet beviser for at psykedelika som psilocybin kan behandle psykiske lidelser, og dette fikk dem til slutt til å snu i saken.

Se også: Hvil i fred, Ari Behn

«Bruk av entheogene planter, som kan sette i gang svært dype opplevelser, og som fører til personlig og åndelig utvikling, har gjennom vitenskapelige, kliniske studier, samt tradisjonell praksis vist seg å være gunstig for både helse og velvære. Dette gjelder både for enkeltpersoner og hele lokalsamfunn når disse forholdene blir adressert» ble det skrevet i rådets resolusjon.

Spiss fleinsopp forekommer i Norge. Den produserer psilocybin som er en nervegift som gir halusinasjoner. Arten er regulert som et ulovlig rusmiddel i Norge. Foto: Hans-Günter Wagner CC.BY.SA.
Spiss fleinsopp forekommer i Norge.
Den produserer psilocybin som er
hallusinogene tryptaminer
som passerer blod-hjerne barrieren.
Arten er regulert som et ulovlig rusmiddel i Norge.
Foto: Hans-Günter Wagner CC.BY.SA.

Ved å avkriminalisere psykedelika, så slutter Ann Arbor seg til både Denver i Colorado og Oakland i California som begge har vedtatt lignende resolusjoner de siste årene.

I de kommende månedene er det mulig at også andre byer og stater går samme retning. I november vil lovforslag om avkriminalisering og legalisering av psilocybin vises på stemmeseddelen i Washington D.C. og Oregon.

Lovgivere i New York og Vermont har også laget lovforslag om avkriminalisering de siste månedene.

For mer bakgrunn om temaet, se også min tidligere artikkel:
En inni hampen stor feil.

Kilder:

Tidskriftet – Den norske Legeforening:
Psykedeliske stoffer i behandling av angst, depresjon og avhengighet

Illustrert Vitenskap:
Magiske sopper kan være kuren mot alvorlig depresjon

Sykehuset Østfold
Psykedeliske stoffer i behandling av angst, depresjon og avhengighet

Businessinsider:
Psychedelic drugs are making a medical comeback over 50 years after the heyday of research on them — here’s what changed

Vox.com
The risks of alcohol, marijuana, and other drugs, explained

Beckleyfoundation
Psychedelic Research Timeline

imperial.ac.uk
Imperial launches world’s first Centre for Psychedelics Research

Mest lest

Arrangementer