Nyheter

Venstre snur – sier JA til EU

Venstre er det første norske partiet som tar en helomvending i EU-spørsmålet, og går fra NEI til JA. Det er gode nyheter for Høyre.

EU har lenge vært tema for intern splittelse i partiet. Flere ganger har striden ført til masse-utmeldelser, og til og med et nytt parti. Nyvalgt leder Guri Melby har nå fått med seg Venstre på å gå fra å være et nei-parti, men ja til EØS-avtalen, til å gå tydelig inn for norsk EU-medlemskap.

Guri Melby. Foto: Liv Aarberg / CC BY-SA

– Jeg mener det er viktig med forpliktende, internasjonalt samarbeid, og per i dag så er EU det beste vi har. Særlig innen klima og innvandring må vi finne noen felleseuropeiske tiltak som monner, sier Melby til VG.

Da er det nå to partier som går inn for medlemskap i den overnasjonale organisasjonen. Høyre har alltid vært positiv til samarbeidsavtalen, og nå får de en støttespiller på høyresiden i deres regjeringspartner. Også Arbeiderpartiet har historisk sett vært EU-tilhenger, men er nå mer usikker og benytter seg heller av politiker-retorikk. De bortforklarer seg på sin nettside:

Arbeiderpartiets syn er at medlemskap i EU gir en politisk innflytelse og deltakelse som ikke ivaretas gjennom EØS-avtalen. Det er samtidig rom for både de som sier «Ja til EU» og de som sier «Nei til EU» i Arbeiderpartiet. Vi mener at en forutsetning for en ny søknad er en stabil tilslutning i folket. 

En eventuell søknad om medlemskap vil være gjenstand for ny landsmøtebehandling i Arbeiderpartiet.
.

Venstres ja kan skape en ny debatt, som kanskje omsider vil føre til nok en folkeavstemning, noe også MDG og AP er positive til. Forrige folkeavstemning var i 1994, og mange unge ønsker muligheten til å stemme for sin mening. Spesielt lederen av Unge Venstre jubler:

– Jeg er ekstremt glad. Dette har vært en lang kamp for Unge Venstre. Vi har ment dette i 20 år, sier Sondre Hansmark til VG.

Programkomité-medlemmet vil ha et Ja-til-EU-vedtak inn i stortingsvalgprogrammet for 2021-2024, noe som styrker sjansene for en eventuell avstemning et sted ikke så alt for langt inn i fremtiden.

– Vi er interessert i å få til dette så raskt som mulig. Utfordringene haster, da må EU-samarbeidet også haste, legger Hansmark til.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer