Tegning

Det evige håp

(Klikk for større bilde!)

For et par uker siden, lørdag den 26. september, var jeg på et arrangement der den cubanske musikeren Raciel Torrez fortalte om hvordan han opplevde det å bo og leve i Cuba. Etter foredraget var det åpent for spørsmål. Jeg spurte om han trodde på det autoritære kommunister av og til sier for å forsvare ideologien: Det er ikke den autoritære kommunismen det er noe galt med, men lederne og måten de implementerer den på. De var ikke perfekte nok. Dersom vi bare får inn den gode eller riktige kommunistiske lederen, så vil systemet fungere som ment. Derfor bør vi gi det enda et nytt forsøk.

Svaret hans var at det ikke finnes noen gode kommunistiske ledere fordi kommunismen aldri fungerer. Hver gang kommunisme blir forsøkt utprøvd, så mislykkes det, uavhengig av menneskene i maktposisjon som prøver. Denne gangen vil ikke bli annerledes enn de andre gangene. Det er ikke slik at noe vesentlig annet vil skje fra de andre gangene vi har prøvd, bare fordi vi bytter ut folkene i systemet med noen andre.

Mest lest

Arrangementer