Debatt

Kongens nei til dødshjelp er lite menneskevennlig

Foto fra Sametinget
H.M. Kong Harald taler (CC BY-SA 2.0)

Jeg trodde aldri jeg skulle skrive et motsvar til selveste Kong Harald. Jeg har alltid hatt stor respekt for kongen. Han har vært en folkelig leder for folket i oppgang og nedgang. Jeg synes han er en konge med humor og en folkelige fremtoning, men i denne saken tar han feil.

Det å få velge døden er også noe hans folk må få lov til velge selv. Menneskelivets ukrenkelighet sier kongen er dypt rotfestet i vår kultur. Det må også innebære retten til å velge egen utgang fra livet. Døden er absolutt en del av livet, selv om det moderne mennesket er blitt mer fremmed for døden.

Jeg mener aktiv dødshjelp gir folk en mulighet til å slutte livet på en verdig og bra måte. Årsaken kan være uforståelige for de som ikke lever i lidelsen, men det kan skyldes et smertehelvete og langpining som kan være uutholdelig å tenke på. Som enkeltmennesker må vi ha retten til å leve livet som vi selv ønsker.

Det må også gjelde hvordan vi forlater det.

Mest lest

Arrangementer