Kommentar

Anbefaling er ikke forbud

Etter at de nye koronatiltakene ble lagt frem av regjeringen har det oppstått forvirring rundt anbefalingen om maks 5 gjester i private hjem i tillegg til husstandsmedlemmer. Anbefalingen må ikke forstås som et forbud.

Pressekonferanse om nye nasjonale innstramminger for å stanse korona-smitte. Foto: Eirin Larsen, SMK / CC BY-NC 2.0

I dag trådde de nye nasjonale innstramningene i kraft, som for det meste består av nye anbefalinger. De eneste nasjonale lovendringene som gjelder fra i dag er en maks-begrensning på 50 personer istedenfor 200 ved sammenkomster på offentlig plass eller i private leide/lånte lokaler, og at publikum må sitte i fastmonterte seter på utendørs arrangementer med opptil 600 personer. Videre har kommuner med mye smitte fått anledning til å innføre enda strengere regler enn det som gjelder nasjonalt, slik som vi nå ser i Oslo.

Det er ikke slik at dersom det kommer en anbefaling fra myndighetene om hva man bør gjøre, så er det plutselig lovpålagt. Det er derimot slik at det som ikke er forbudt, er per definisjon tillatt. Utgangspunktet er nemlig at mennesker har lov til ting, så gjør myndighetene eventuelt unntak hvis noe skal defineres til ikke å være lov. I tilfellet om nye anbefalinger fra regjeringen virker det som om en del nordmenn enten blander mellom følelsen av hva som er «moralsk rett» og hva loven sier, eller rett og slett at man bare adlyder myndighetenes uttrykte moral på ren refleks. Selvsagt skal man ikke på trass gjøre nøyaktig det motsatte av hva myndighetene anbefaler, men en anbefaling er tross alt en anbefaling. De overlater ansvaret til deg i dette tilfellet, det selvstendig tenkende mennesket.

Hvis du vil kunne gjøre kvalifisert vurdering av hvorvidt du kan velge å se gjennom fingrene på myndighetenes anbefalinger, så kan du bruke smittemåleren til VG og studere tallene for ditt fylke eller kommune nærmere. Dersom du bor i utkant-Norge og smittetallene viser synkende trend eller flat trend med totalt lavt smittetrykk, så kan du fortsatt dra på Halloween-festen til helgen eller delta på middagen som du planla for flere uker siden. Bor du derimot i en av de større byene med økende smitte og som enda ikke har lagt ned lokale restriksjoner, så bør du vise hensyn.

Ikke la deg skremme av politikere som kommer med vage anbefalinger og råd. Det er ikke obligatorisk før det er påbudt eller før det motsatte er forbudt.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer