Nyheter

Valgets vinner: rusliberalisering

Liberale folk som er oppgitt over presidentvalget i USA, kan glede seg over at mange delstater liberaliserte narkotikalovgivningen ved årets valg.

Spiss fleinsopp forekommer i Norge. Den produserer psilocybin som er en nervegift som gir halusinasjoner. Arten er regulert som et ulovlig rusmiddel i Norge. Foto: Hans-Günter Wagner CC.BY.SA.
Foto: Hans-Günter Wagner CC.BY.SA.

Den største reformen kom i Oregon, som blir den første amerikanske delstaten til å avkriminalisere personlig bruk og besittelse av narkotika. Marijuana ble lovliggjort i delstaten i 2014. Nå vil ikke lenger folk bli strafferettslig forfulgt for personlig besittelse av andre rusmidler, som heroin, kokain og psykedelia.

Dette er et stort skifte i forbudspolitikken, til også å inkludere straffereform for brukere av såkalt «hard drugs». Både motstandere og forkjempere av initiativet mobiliserte stort i forkant, men rundt 60 prosent endte opp med å stemme for avkriminalisering i Oregon. Tilhengerne av forslaget estimerer at reformen vil redusere narkotikarelaterte straffesaker med 90 prosent.

Washington D.C. stemte for en de facto legalisering av psykedelia. Initiativet fastslår at «ikke-kommersiell produksjon, distribusjon og besittelse» av psykedelia skal være «blant de minst prioriterte juridiske områdene.» Vedtaket gjelder for planter og sopp som inneholder psilocybin, ibogain og dimetyltryptamin (DMT). I fjor vedtok bystyret i Denver, Santa Cruz, Oakland og Ann Arbor lignende reformer for avkriminalisering av psykedeliske rusmidler.

Flere delstater valgte også å legalisere rekreasjonelt cannabisbruk. Mellom 2012-2019 ble cannabis legalisert i 11 delstater, ved årets valg har ytterligere fire stater fulgt etter: Arizona, Montana, New Jersey og South Dakota. Alle delstatene vedtok å oppheve cannabisforbudet med solid margin.

Legaliseringsbølgen har også kommet til sørstatene. I Mississippi vedtok velgerne to initiativ som tillater medisinsk cannabis. Cannabis blir lovlig med resept for folk med kroniske sykdommer og for folk med diverse sykdomsrelaterte plager. Syv av ti velgere stemte for initiativene. 35 delstater har nå legalisert medisinsk cannabis og 15 har legalisert rekreasjonelt bruk av cannabis i USA.

Resultatene var med andre ord nedslående for narkotikakrigerne: av de ni rusreformer som skulle stemmes over, ble alle vedtatt.

Mest lest

Arrangementer