Kommentar

Slutt å reklamere for diktatur, kommunisme og nazisme

Det er svært skadelig å sammenligne det norske samfunnet i 2020 med disse forferdelige styresettene.

Linn Wiik har skrevet en kronikk som hadde tittelen Vi lever i et diktatur, inntil dette måtte endres. På Facebook har jeg de siste ukene flere ganger lest folk kalle koronatiltakene for nazisme og at vi er i ferd med å bli et kommunistisk samfunn. Kritikken av Wiik er ikke en humørløs samfunnsdebatt, men absolutt på sin plass.

Formålet med å kalle noe diktatur, kommunisme eller nazisme er selvsagt å stemple koronatiltakene som helt jævlige. En selvsagt innvending mot karakteristikkene er at de er feilaktige. Norge er ikke et diktatur og hverken kommunistisk eller nazistisk. Det er imidlertid verre enn som så å komme med slike sammenligninger.

Minnesmerke for holocaust i Berlin

Slike påstander stempler ikke bare Norge som verre enn det er. Det likestiller Norge med disse menneskefientlige styresettene. Siden vi lever i en verden der vi vet hvordan det er å leve i Norge, men bare har tillærte oppfatninger av diktatur, kommunisme og nazisme, er budskapet som mottas at diktatur, kommunisme og nazisme er omtrent som det vi har i Norge.

Det man driver med er rett og slett reklame for nazisme, kommunisme og diktatur. Det er forkastelig. Norge er et i hovedsak godt samfunn å leve i, med stor velstand og ganske høy grad av personlig frihet. Nazistiske og kommunistiske diktatur er derimot samfunn der mennesker myrdes av myndighetene og ofte lever i stor frykt og i fattigdom.

Det er nok folk som er tiltrukket av disse totalitære tankeretningene allerede. Normalt liberale mennesker må slutte å gi inntrykk av at disse menneskefientlige styresettene egentlig ikke er særlig verre enn Norge i 2020.

Mest lest

Arrangementer