Kommentar

Liberalister og humanisme

Ideologi kan noen ganger være vanskelig å forholde seg til. Det er jeg nok hverken den første eller siste til å innrømme. Noen ideologier har riktignok større takhøyde enn andre, og for meg er liberalisme ideologien med absolutt størst takhøyde og humanisme.

Det finnes en viktig balanse mellom det omsorgsfulle og det analytiske.
Foto: Mohamed Hassan

Mange politisk bevisste sjeler tror nok at de fleste av oss liberalister er av den mer kyniske sorten. Politiske idéer, systemer og prinsipper skal foran den menneskelige siden av vår hverdag og «Survival of the fittest» eller jungelloven skal være rådende. Dette er sikkert en riktig beskrivelse av en og annen liberalist. Likevel finnes det veldig mange humanistiske liberalister som setter verdiliberalismen fremst, og lar den styre det liberale tankegodset.

Prinsipper og kompromisser

Prinsipper er vel og bra, faktisk særdeles viktig om man reflekterer litt over det. Hvem hadde vi vel egentlig vært dersom vi var prinsippløse vesener? Sannsynligvis upålitelige for vår omverden og medmennesker. Det finnes fortsatt grenser for hvor langt man bør strekke sine prinsipper, for selvom ideologi er bra så er menneskeheten enda viktigere!

Vi er inne i særdeles utfordrende tider, for oss selv, som enkeltindivider, men også som flokk. Humanisme er nå viktigere enn noen gang, og omtanken for våre naboer er sårt trengt, nå mer enn noen gang. Vi er i en tid hvor våre myndigheter ber om at vi skal hente frem dugnadsånden, holde avstand, vaske hendene ofte og viktigst av alt: ha minst mulig kontakt. Er dette egentlig så ille som noen skal ha det til sett fra et liberalistisk perspektiv? I et individuelt perspektiv er ikke dugnaden vi går gjennom nå en utfordring, mener jeg. Liberalismen er derimot enkeltindividets største beskytter.

Bry deg om andre mennesker

Omtanke er viktig i et liberalistisk samfunn.
Foto: Tumisu

Min frihet slutter der din begynner er et viktig liberalt prinsipp, og det at JEG tar hensyn til DEG i nåværende situasjon burde forstås som et raust og verdiliberalt prinsipp. Det er ingen rettighet å smitte andre med et potensielt farlig virus, og spesielt ikke hvis det gir kroniske skader.

Derfor er det smart av liberalister å vise at vi står for våre verdiliberale prinsipper. Gå med munnbind der det behøves, hold avstand og ta fornuftige grep selv for å unngå spredning av smitte og potensiell lidelse for andre enkeltindivider.

Ja, jeg er en humanist. Og ja, jeg er liberalist! Jeg håper flere av mine med-liberalister vil vise medmennesklig og liberalistisk varme. Sammen kan vi bidra i kampen for enkeltindividets beskyttelse og frihet.

Vær en humanistisk liberalist.

Mest lest

Arrangementer