Kommentar

Hippier på høyresiden

Trump har sin del av ansvaret for at hundrevis av Trump-supportere inntok Kongressen og midlertidig stoppet godkjenningen av presidentvalget. Det har også Washingtons demokratiske borgermester, Muriel Bowser, som dagen før de varslede demonstrasjonene nektet føderalt politi å beskytte byen.

Den formelle valgmannsopptellingen i Senatet hadde blitt en lengre seanse. Flere senatorer varslet på forhånd at de ville utfordre valgresultatet i seks delstater og senator Ted Cruz ville stoppe opptellingen i ti dager, samtidig som en politisk komité undersøkte valgresultatet.

Det politiske sirkuset ble imidlertid raskt stoppet av mobbens sirkus. Etter et par timer med en klovneaktig “storming”-imitasjon ble Kongressen klarert. Godkjenningen av Biden som USAs neste president ble deretter en rask prosess.

Trump gjorde sitt for å fyre opp folkemassene ved å gå til frontalangrep på republikanske ledere i Kongressen og sin egen visepresident. Da valgmennene skulle telles gikk senatets majoritetsleder Mitch McConnell ut mot egne partifeller som sådde tvil om resultatet og advarte at dette ville “gjøre permanent skade på republikken”.

– Vi diskuterer et skritt som aldri har blitt foretatt i amerikansk historie. Om Kongressen skal overstyre velgerne og velte et presidentvalg, sa McConnell fra talerstolen.

Et kvarter senere, klokken kvart over to i D.C. stengte politiet Kongressen grunnet en “ekstern sikkerhetstrussel”. Dette stoppet ikke Trump fra å angripe Mike Pence på Twitter for å ikke “beskytte landet og grunnloven” mens mobben tok seg inn i Kongressen. Visepresidenten har ansvar for å lede valgmann-opptellingen, og Pence nektet å gi etter for Trumps press om å omgjøre resultatet.

Foto: skjermdump

Twitter stengte presidentens konto i 12 timer. I tillegg fjernet YouTube og Facebook videoen Trump la ut der han gjentok valgfuskpåstandene og ba demonstrantene dra hjem fredelig.

Det ble som ventet stor og amper – men hovedsakelig fredelig – demonstrasjon i D.C. med flere titalls tusen oppmøtte idet valgresultatet skulle vedtas. Det var først da Trump troppet opp på talerstolen og ga de oppmøte marsordre til Kongressen at kaoset begynte.

Hva trodde presidenten kom til å skje? For konservative i USA ble opptrinnet en skandale – en ny Charlottesville, hendelsen som tvang frem omrokkeringer i Trump-staben, fremskyndet arbeidet med å fjerne sørstatssymboler og skjerpet sensuren mot høyredissidenter i sosiale medier.

I likhet med Charlottesville skapte bydelsadministrasjonen i D.C. og politiet en kaotisk situasjon ved å ikke kontrollere folkemassene. Til tross for at det var ventet massive demonstrasjoner, var det kun én (!) håndfull politifolk som bevoktet hele Kongressen.

Det krevet en del tankespinn å bortforklare hvorfor hendelsesforløpet ikke ble tatt seriøst fra byens demokratiske administrasjon, idet stormingen med rette blir klassifisert som en “mørk historisk begivenhet” av myndigheter og media.

D.C.s radikale borgermester Muriel Bowser – som kalte Trump fascist for å ønske å sette inn nasjonalgarden mot voldelige Antifa-demonstranter – sendte ut en formell anmoding dagen før de varslete demonstrasjonene mot ekstra politibeskyttelse.

– For å være helt tydelig, så ber ikke District of Columbia om ekstra føderal politibeskyttelse og fraråder ytterligere politibeskyttelse, skrev borgermesteren i brevet til justisministeren.

Brevet sendt fra borgermester Muriel Bowser 5/1/2020 til Justisdepartementet

Hun begrunnet dette med at “uidentifiserbare” føderale styrker kunne skape forvirring og dermed bli en «nasjonal sikkerhetstrussel». Videoer viser også at politiet åpnet barrikadene og slapp demonstranter inn. I kaoset som oppsto ble en kvinnelig Trump-supporter skutt og drept av politiet inne i bygningen.

Det er uansett republikanerne som står igjen med svarteper etter stormingen som beskrives som et «forsøk på statskupp», også i norske medier. Høyresiden har prydet seg med en moralsk overlegenhet mot “den voldelige venstresiden” og Trump har forsøkt å klassifisere Antifa som en terrororganisasjon. Konservative nettsteder har gjentatte ganger etter valget proklamert at “deplorables don’t riot” – i motsetning til gærningene på venstresiden. Som det heter i statene, that didn’t age well.

Gårsdagens hendelse vil splitte USA ytterligere. Ikke minst fordi de samme demokratiske politikerne som i flere år har bagatellisert vandalismen og volden til ytre venstre omtaler gårsdagens demonstrasjon som en av de mørkeste dagene i USAs historie. I fjor måtte New York Times-debattredaktør James Bennet gå kun for å ha publisert en sak fra senator Tom Cotton titulert “send in the troops”. Nå er tonen fra venstresiden en helt annen. Også den siviliserte høyresiden merker denne dobbeltmoralen og det bidrar til ytterligere radikalisering i befolkningen.

Gårsdagens hendelser var et angrep på demokratiet, men i motsetning til det man leser i norske medier, har USA en lang tradisjon med protester inne i Kongressen og i statlige lovgivende forsamlinger. I fjor på denne tiden blokkerte flere hundre klimaaktivister inngangen til kontorene til USAs kongressrepresentanter (uten sammenligning for øvrig med onsdagens hendelser). Lokale delstatsforsamlinger har også vært gjenstand for voldsomme opptøyer siden væpnede Black Panthers-demonstranter inntok California State Capitol for over femti år siden.

Kongressen er åpen og lett tilgjengelig for befolkningen. Jeg har selv vært i Kongressen mange ganger, og fulgt med på både høringer og snakket med kongressmedlemmer. Man kan i prinsippet bare sparere rett inn på kontoret deres, dog det tilhører sjeldenhetene for ellers høflige amerikanere. I media skulle man nesten tro demonstrantene hadde stormet Det hvite hus.

Det er grunn til bekymring for USA de kommende årene. Det republikanske etablissementet er samlet i sin fordømmelse av opptøyene. Det er derimot ikke republikanske velgere. Vi sår overfor like store interne stridigheter også etter Trump, som torsdag morgen kunngjorde en fredelig maktovertakelse til Biden.

Hvem var så disse demonstrantene? For å få et tett innblikk i hendelsene fulgte jeg med på livestreams der trolling og antisemittisme florerte. Det jeg så var unge menn som drakk jägermeister og røyket hasj, og snakket med en barnaktig stolthet over hva de hadde stelt i stand. Dette var mer et gammeldags bondeopprør enn et statskuppforsøk.

Om de trodde de kunne oppnå noe med stuntet? Nei, men de var alle skjønt enige om at de hadde hatt det jævlig gøy. Bakrusen etter hippiene setter den amerikanske republikken og den brede høyresiden tilbake i lang tid.

Ingen beskriver onsdagen i Washington like godt som Odd Børretzen:
Vi drømte om Amerika hvor vestavinden bor
Vi drømte om Amerika hvor honningblomster gror,
Hvor himmelen er stor og blå, med stjerner og med striper på
Vi drømte om Amerika, men ikke lenger nå


Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer