Magasin

Armin Laschet ny leder av CDU

EUs største medlemsland, selve motoren i det europeiske samarbeidet Tyskland, får i år ny forbundskansler. I høst går Angela Merkel av etter å ha innehatt stillingen i 16 år.

Merkel har gjennom hele sin lange politiske karriere fått kritikk for at hun har vært pragmatisk og kompromissvillig, særlig overfor sosialdemokratene. På den annen side er det ingen tvil om at hun har vært og fortsatt er, den mest populære politiker i Tyskland. En popularitet ingen av hennes partifeller i det kristelig-demokratiske partiet (Christlich Demokratische Union, CDU) har vært i stand til å utfordre.

Armin Laschet. Foto: Olaf Kosinsky / Wikipedia

Merkel gikk av som partileder for CDU desember 2018 og ble etterfulgt av Annegret Kramp-Karrenbauer som kom fra stillingen som generalsekretær for CDU. Stillingen som generalsekretær for CDU hadde hun kun innehatt siden februar samme år etter å ha vært en fremgangsrik ministerpresident (regjeringssjef) i Saarland. Mange håpet at hun kunne vise seg som en arvtaker til Merkel som forbundskansler siden Merkel for lengst hadde annonsert at inneværende valgperiode er hennes siste. Men Kramp-Karrenbauer viste seg som en temmelig svak leder og hadde heller ikke den velgerappell som CDUs mektige lokale partisjefer forventet. I februar 2020 valgte derfor Kramp-Karrenbauer, etter massiv kritikk og mye motgang, å kaste kortene og annonserte sin avgang som partileder og at hun heller ikke var aktuell som kanslerkandidat for Unionen (CDU er organisert og stiller til valg i 15 av Tysklands 16 delstater. Unntaket er Bayern, den mest egenrådige og tradisjonsrike delstaten som tviholder på sin egenart og lokale selvstyre. Her er det Christlich Soziale Union, CSU, som er det dominerende partiet blant konservative og kristelig-demokrater).

Dermed måtte CDU finne ny partileder. På et landsmøte avholdt januar i år falt valget på den 59 år gamle juristen Armin Laschet. En mann som er ganske ukjent utenfor Tyskland men som har høstet stor anerkjennelse for sin styring av den store delstaten Nordrhein-Westfalen hvor han siden 2017 er ministerpresident. Han har for øvrig en lang politisk erfaring også som medlem av bystyre i Aachen, medlem av Forbundsdagen (underhuset i den tyske nasjonalforsamlingen) og medlem av Europaparlamentet. Den viktigste politiske ballasten har han imidlertid fra Nordrhein Westfalen hvor han har vært minister for eldre, familie, kvinner og integrasjon, leder for CDUs partiorganisasjon og leder for CDUs gruppe i landdagen (delstatsforsamlingen). Som en av fem stedfortredende ledere av CDU har han nå tatt steget opp som partileder. Han er katolikk, som de fleste CDU-politikere og velgere. Unntaket her er faktisk Merkel som er protestant men som ikke legger stor vekt på dette. Hans politiske synspunkter skiller seg derimot ikke nevneverdig fra Merkel. I allefall ikke foreløpig og mange kommentatorer mener derfor at Laschet, hvis han velges som kanslekandidat, vil videreføre Merkels politiske linje.

Dermed er han en soleklar kandidat til å være kanslerkandidat for Unionen ved høstens valg til Forbundsdagen. Unionen velger sin kanslerkandidat senere i år og Liberaleren vil publisere artikler om begge disse interessante begivenhetene.

Mest lest

Arrangementer