Nyheter

Mira Furlan has gone beyond the Rim, where no shadows fall

Mira Furlan. Foto: Gage Skidmore CC.BY.SA.
Mira Furlan. Foto: Gage Skidmore CC.BY.SA.

Mira Furlan (7. september 1955-20. januar 2021) var født og oppvokst i Zagreb, Kroatia i det tidligere Jugoslavia. Hun var aktiv i den kroatiske feministbevegelsen sent på 1980-tallet og gift med Goran Gajic, en serbisk teaterregissør fra Belgrad.

Mira reiste ofte mellom de to byene for å være med i oppsetninger på begge steder, noe som resulterte i utestengelse fra Kroatias nasjonalteater og svertekampanjer, inkludert drapstrusler, fra hennes tidligere kolleger under borgerkrigen på begynnelsen av 1990-tallet. I november 1991 flyktet til slutt Mira og Goran til USA med de få eiendelene de kunne bære med seg.

Dette fortalte hun J. Michael Straczynski da hun var på audition for Babylon 5, kort tid etter at hun hadde innvandret til USA. Hun fikk rollen som den utenomjordiske Ambassadør Delenn fra Minbar i TV-serien. Rollen ville gjøre henne internasjonalt kjent og være en av årsakene til at Babylon 5 fikk en slik enorm mengde fans. Skaperen J. Michael Straczynski skrev en mangefasettert TV-serie som i stor grad fremhever politikk og religion som to vedvarende årsaker til krig, men også at de mange ganger inneholder meninger og synspunkter som bygger broer og forener.

Miras høye arbeidsmoral og lidenskap for sitt yrke bidro ytterligere til å fremheve hennes bærende rolle i Babylon 5. Hennes personlige erfaringer fra en uvanlig blodig borgerkrig i hjemlandet ga en ekstra dimensjon og dybde til Delenns karakter og utvikling.

Hun var en høyt verdsatt kollega og venn til de øvrige kollegene i TV-serien. En av de hun hadde et nært forhold til er Jerry Doyle som spilte Michael Garibaldi. I 2000 stilte liberalistiske Doyle til valg for republikanerne fra det 24. kongressdistriktet i California. Han hadde sitt eget radioshow og vikarierte innimellom Michael Savage i Savage’s Conservative Talk Show på the Talk Radio Network.

Noen år senere fikk hun en rolle i en annen science fiction-serie, Lost, der hun spilte forskeren Danielle Rousseau. Igjen briljerte hun med sine skuespillertalenter.

Hennes politiske interesse rettet seg sterkt mot hjemlandet. Hun skrev blant annet for Feral Tribune, et politisk satirebilag i Slobodna Dalmacjia som blir utgitt i Split, som senere utviklet seg til et eget ukeblad i 1993. Hennes ekteskap med en etnisk serber og hennes mors kroatisk-jødiske bakgrunn påvirket sikkert hennes personlighet og politiske syn på likeverd.

Mira er den syvende skuespilleren i de ledende rollene i Babylon 5 som nå har gått bort. I løpet av de fem sesongene TV-serien ble spilt inn, utviklet det seg et sterkt vennskap mellom de medvirkende, som har tatt hennes bortgang veldig tungt. For å avslutte, velger jeg å sitere J. Michael Straczynskis minneordene som oppsummerer Mira så godt:

«Jeg uttrykte min beundring for motet hennes, men hun trakk på skuldrene og avfeide det. ‘Hva er det verste som kunne ha skjedd? Ja, de kunne ha drept meg. Hva så? Kunst burde ikke kjenne noen grenser.’

Veldig få kjente til den siden av Mira: den ildfulle, fryktløse siden som ustanselig kjempet for kunsten hennes. Hun tok alle de egenskapene med seg til Delenn, og jeg prøvde følgelig å skrive taler til henne som ville la henne kommentere det som skjedde med hjemlandet hennes uten å nevne det ved navn. Jeg må visst ha gjort det riktig, for en dag under delen av historien som omhandler Minbari-borgerkrigen, dukket hun opp i døren til kontoret mitt med en tekopp i den ene hånden, med full sminke, men kledd i en kappe fra kostymeavdelingen, og sa ‘Så, hvor lenge bodde du i Jugoslavia?»
22. januar 2021

Teksten er oversatt av David Oftedal.

Mest lest

Arrangementer