Kommentar

Velfortjent slakt av musikkanmelder

I gårsdagens Debatten på NRK inviterte programleder Fredrik Solvang årets vinner av Melodi Grand Prix 2021, Andreas Haukeland eller bedre kjent som TIX, og musikkanmelder Anders Grønneberg fra Dagbladet til debatt om anmeldelsen av låta «Ut Av Mørket». Musikkritikk er selvsagt både greit og nødvendig, men en del av anmeldelsene til Grønneberg er overhodet ikke det.

Andreas Haukeland, alias TIX, på Rådhusplassen 2019. Foto: NRK P3 / CC BY-NC 2.0

Grønneberg påstår at han angriper ballen og ikke mannen

Vinnerlåta «Ut Av Mørket» er sårbar og handler om psykisk helse. Andreas Haukeland har selv snakket åpent om sin egen psykiske helse og ensomhet på Lindmo, hvor han gråt og fortalte at han var klar til å avslutte sitt eget liv etter en fest 17. mai 2018. Helsepersonell roser Haukeland for å ha snakket åpent om sin egen psykiske helse, et tema som er særlig betent blant gutter. Likevel klarer musikkritiker Grønneberg å lire av seg utrolige utsagn som at han bør gjøre «en Ari Behn» og at MGP-artisten Ane.Fin, som også setter fokus på psykisk helse, kanskje også skal «grine litt på Lindmo». Grønneberg prøver å avfeie referansen til TIX i siste utsagn, men timingen er påfallende.

Under Debatten gjentar Grønneberg hele tiden at han angriper ballen og ikke mannen, men hvis man leser anmeldelsene hans de gangene han gir terningkast én så er den vaskelig å kjøpe. Andreas Haukeland parkerer Grønneberg fullstendig under debatten, og det på en veldig moden og elegant måte. TIX forteller at han ikke kritiserer Grønneberg fordi han ble gitt en ener, men fordi Grønneberg bruker nedsettende personkarakteristikker i musikkanmeldelsene for å gjøre dem «morsomme», og dermed er med på å skape dårlige holdninger til eksempelvis temaer som psykisk helse.

Istedenfor å lytte til den saklige kritikken så forsøker Grønneberg seg på hersketeknikker, noe som også blir påpekt av Åge Steen Nilsen over en live videosamtale i studio. Sannsynligvis er Grønneberg for stolt til å innrømme at han har mobbet artister i årevis med basis i at han liker låtene deres. Jeg er glad for at musikkanmelder Grønneberg måtte spise pannebåndet til TIX på Debatten slik han hadde sagt før TIX vant. Vel fortjent!

Ytringsfrihet og ansvar

Jeg tror de fleste som så Debatten i går synes kritikken som Grønneberg og Dagbladet fikk var helt på sin plass. Selv om det sikkert ikke er en skjult agenda fra Dagbladets side om å poste anmeldelser som kan gjøre meningsbrytingen i samfunnet hardere og kulturen vår mer reservert eller sosialt konservativ, så er det viktig at slik ukultur trekkes frem i lyset og blir plukket fra hverandre. Ikke med hensikt om å straffe noen naturligvis, men for å fjerne de små elementene som er med på å holde samfunnsutviklingen vår tilbake. Vi trenger ikke mer skam, synd eller jantelov i Norge.

Dette handler ikke om hva som bør være lov å skrive og ikke, men at vi bør ha et holdningsmessig rammeverk som de fleste av oss kan enes om og som setter standarden i debattene på sosiale media, tv eller i aviser. Det normative rammeverket skal selvsagt være romslig og fargerikt med aksept for kontroversielle meninger, men det bør også være hensynsfullt og by på gjensidig respekt. Kort sagt bør det være liberalt, altså preget av frihet og ansvar.

I motsetning til den kulturen Grønneberg er med på å representere, hvor den kollektivistiske giljotinen står klar i det øyeblikket du sikter for høyt og går på trynet, så er den liberale kulturen positiv til at folk prøver seg frem og motiverende for at de skal lykkes. Den liberale, oppmuntrende kulturen er ikke bare fantastisk for den som vil realisere seg selv, men også for storsamfunnet som enten direkte eller indirekte vil kunne høste fruktene av menneskets skaperevne i (synde)fri utfoldelse.

Skal det være lov å kritisere eller ikke?

Ja, selvfølgelig skal det være lov å kritisere dårlige bidrag, og dette gjelder også Grønneberg sine tidvis usmakelige anmeldelser med personkarakteristikker. Det er derimot IKKE det samme som å mene at alle uttalelser er likeverdige. Et godt eksempel på saklig negativ kritikk av TIX sin vinnerlåt finnes i NRK sin anmeldelse av MGP-finalen. I følge anmelder Espen Borge så er ikke refrenget mer forløsende enn «en potte tett spylerdyse», og det er det selvfølgelig helt greit å mene.

Mest lest

Arrangementer