Kommentar

Ett år siden lockdown

I dag er det ett år siden også Norge gikk inn i korona-lockdown. Mye har hendt siden, men dessverre også lite, på noen områder. Vaksineringen går ekstremt tregt i Norge, tilgang har selvsagt mye å si her. Hadde vi hatt større tilgang på vaksiner innen EU? Vanskelig å si per nå, men en ting er sikkert, pandemier vil komme og gå. Å satse på egen vaksineproduksjon er nok ikke det dummeste denne regjeringen kan gi sin støtte til.

Pandemier vil komme og gå, og Norge vil derfor trenge sikker tilgang på vaksiner. Bilde: Gerd Altmann fra Pixabay

I begynnelsen manglet det meste av utstyr, til tross for varselskudd gjennom svineinfluensaen og fugleinfluensaen, var det knapt nok kjøpt inn noe smitteverns materiale fra regjeringens side. Rapporter om at dette behovet var tilstede fantes det også nok av, så der finnes ingen unnskyldning. Nå som pandemien har herjet, både livene til folk, men også myndigheter og næringsliv, vil det nok ikke skorte på utstyr ved neste pandemi. Vi får håpe at brent regjering faktisk skyr ilden.

Vi skal nok være glade for at vi faktisk opplever selve pandemien fra vårt kalde og spredte nord. På den måten unngår vi løsninger fra mer diktatoriske makter, hvor man rett og slett sveiset igjen dørene til folk. I tillegg bor vi spredt i Norge, hvilket gjør spredningen av et virus mye vanskeligere enn i for eksempel folketrange områder av verden.

Dette året har vært vanskelig, for mange, unge som gamle, syke som friske, som alle har måttet bidra i dugnaden. Flere hundre tusener har opplevd arbeidsledighet, det er som vi vet roten til mye vondt. Besteforeldre har ikke fått treffe sine barnebarn. Gjengen min i Runar old-boys har ikke kunne møttes på over ett år nå, savnet er stort, etter å dele ut pasninger i Messi-stil, eller dårlige vitser fra nord. Konsertene, kulturen, alle har vi hatt det vanskelig.

Muligens må Erna Solberg ta fra oss påsken og, jeg frykter det, men så ser jeg frem til fart og spenning inn mot sommeren, til stadig større andeler av befolkningen som blir vaksinert, og gode klemmer som kan deles ut. Vi står sammen, i en absurd tid, men jeg tror vi klarer dette, gjennom fellesskap og gode vaner, skal vi ta knekken på det faenskapet av et virus!

Mest lest

Arrangementer