Kommentar

Restaurantene ber om færre gjester

E24 skriver at 20 restauranter skal gå sammen for å danne Norsk Restaurantforening. Der skal det jobbes for bedre lønnsomhet i bransjen ved å gjøre det dyrere å spise ute.

Forstå det den som kan. Dette er å be om færre gjester i egen restaurant. Hvis man først er av den oppfatning at prisnivå og profitt er positivt korrelert, så er det vel egentlig ikke noen grunn til å spare på kruttet. Tidoblet pris gir vel i hvert fall tredoblet profitt?

I Norge er det ikke en sterk kultur for å spise ute, i hvert fall ikke enda. Det skyldes nok mer enn bare pris, men det er lite som skulle tilsi at det blir mer populært å spise ute hvis prisene øker. I noen tilfeller er det definitivt allerede høy pris som er problemet, og da vil ikke restaurantene tjene mer penger på å øke prisen ytterligere.

Sist jeg var ute og sjekket lunsjtilbudene i Tønsberg, så oppdaget jeg et spisested som serverte brødskiver med egg og bacon. Enkelt og greit tenkte jeg. Hundre kroner skulle de ha for det! Etter å ha spurt hvor mange de hadde solgt den dagen, så var svaret null. Nettopp.

Det er organisasjonsfrihet i Norge og det bør det være, så dersom Norsk Restaurantforening vil prøve å justere prisen på en måte som gir profitt må de få lov til det. Jeg tror det er en tabbe.

Istedenfor å kreve en omsetning som markedet ikke er primet for, så bør man forsøke å stimulere kulturen slik at det blir vanlig for en familie å spise ute for eksempel to ganger i uka. De restaurantene som foreløpig har klart å friste meg til å spise ute såpass ofte har hatt middagsretter til 150-250 kroner. Økes prisen til 350 kroner, så vil nok jeg ende opp med å spise hjemme hver dag. Det gjør rett og slett for vondt å tenke over at jeg kunne lagd noe tilsvarende for 50 kroner i råvarer.

Restaurantene som vil ha meg som kunde gjør smart i å friste meg med god service og fantastisk mat til en ok pris, og øke den når jeg først har blitt trygg på hva jeg får.

Mest lest

Arrangementer