Kommentar

Alliansen har ingenting å gjøre på norske skoler

Det er snart Stortingsvalg og dermed også skolevalg. Fra det lille jeg har sett ser skoledebattene ut til å være preget av mange tomme slagord, men vi bør likevel anerkjenne skolevalget som relevant ungdomserfaring i demokratiet. Det er ingen vits i å ødelegge denne arenaen ved å la det rasistiske «partiet» Alliansen få møte opp på skolene.

Filter Nyheter melder at partiet Alliansen er velkomne på skolenes valgtorg på lik linje med andre partier. Dette er en arena hvor ungdomspolitikerne deler ut partimateriell og snakker med elever. Utdanningsdirektoratets nye anbefalinger ber skolene begrense antall deltakere i skoledebattene, og dermed blir nok ikke Alliansen å se i debattene i år. Politikerne i Innlandet inviterte først Alliansen til å delta ved årets skoledebatter i fylket, men trakk senere invitasjonen.

Det er en forbedring fra fjoråret, da det var få regler og Alliansen stilte på debatt på Sam Eide videregående i Arendal (partiet ble fjerde størst). Dette er en opplagt fordumming av debatten, som Grønn Ungdoms Oda Sofie Pettersen sier til Filter.

Det er imidlertid også en fordumming av skolevalgene å la representanter fra Alliansen ha egne stands på skoler. Partiet ledes av en mann som ikke forsøker å fremstå med noen form for seriøsitet, og som heller ikke fremstår i mentalt balanse. De som har fulgt Lysglimts «prosjekt» med et halvt øye har fått med seg at han lager desperate allianser med enhver som vil lytte til våset hans. Om dette er folk med tilknytning til Den Nordiske Motstandsbevegelsen, eller andre nynazister, ser ut til å være helt greit så lenge han får oppmerksomheten han søker. Opplegget er stusselig, men det er ideologien som gjør at Alliansen ikke bør få delta på offentlige arrangementer.

De siste årene har vært preget av en (delvis amerikansk-importert) debatt rundt «cancel-culture». De som har lest meg vet at jeg er mot venstresidens utvanning av rasismebegrepet og trang etter å avgrense legitime diskusjoner. Jeg ser ingen grunn til å begrense den demokratiske deltagelsen til ytterliggående partier som for eksempel Demokratene, slik som enkelte ungdomspolitikere på venstresiden har tatt til orde for i forkant av skolevalget. Samtidig er det viktig å understreke at kun moralrelativister mener at vi ikke skal sette en ideologisk grense et sted. For meg går denne grensen ved eksplisitt hvit nasjonalisme (eller hva man skal kalle det).

Alliansen har retten til å ytre seg og bedrive politisk virksomhet i Norge, men det er ikke ensbetydende med at offentlig skoler må legge til rette for deres tilstedeværelse. Skoleledelsen på videregående skoler bør informere Alliansen at de ikke er velkomne ved årets skolevalg, verken i debattene eller på valgtorget.

Mest lest

Arrangementer