Kommentar

Er snekkere velferdsprofitører?

Velferdsprofitør er et fantastisk uttrykk. Ved hjelp av kun dette ordet har venstresiden klart å definere en hel gruppe bedrifter som skurker og det offentlige som helten. Å mene at private bedrifter ikke skal tjene penger på velferdstjenester er en ærlig sak. Mer interessant er hvorfor så mange virker til å mene det og ikke minst, hvor går grensen?

Når en lokal snekkerbedrift bygger en barnehage for kommunen er de like mye velferdsprofitører som en privat barnehage siden begge trekker penger ut av det offentlige. Når et forlag leverer bøker til en barneskole er de velferdsprofitører siden de tar ut overskudd fra penger betalt av det offentlige. Er løsningen på dette å forby private snekkerbedrifter å bygge for det offentlige og å forby offentlige innkjøp fra private forlag?

Historien har vist oss at markedet er best egnet til å finne gode driftsformer. Driver du en bedrift lærer du fort at løsningen på alle problemer ikke er å bruke mer penger, men å jobbe smartere og bedre. Om stadig mer skal gjøres av det offentlige og vi får flere områder med kun en aktør, forsvinner alt insentiv til å finne nye og bedre driftsformer. Resultatet blir da at vi får dårligere service til en høyere pris.

Venstresiden i norsk politikk står for mye bra. Som medeier av en liten bedrift med syv ansatte setter jeg stor pris på de sosiale godene vi har i Norge. Om en ny regjering velger å øke skattene på personer og bedrifter, lever vi godt med det. Det som er vanskelig med å drive en bedrift er å skape større inntekter enn utgifter over tid. Klarer du dette, klarer du også å betale skattene som følger med.

Det er valgkamp og det er naturlig at budskap spisses og sterke meninger utveksles. Jeg er over gjennomsnittlig interessert i politikk, men klarer ikke bruke tid og energi på å følge en valgsending på tv. Når alt handler om hvem som har den beste intensjonen og hvor mye penger du vil bruke på et formål er målet for hvor godt menneske du er, mister jeg interessen. Jeg savner en arena hvor dyktige mennesker kan snakke om hva de vil utrette og hvordan de skal utrette dem, i stedet for kun å snakke om penger. Når dette ikke eksisterer er det bare å lukke øyne og ører, stemme samme parti som vanlig og håpe kloke hoder finner gode løsninger sammen i etterkant av valget.

Kommentaren ble først publisert på forfatterens Facebookside, og er gjengitt med tillatelse.

Mest lest

Arrangementer