Kommentar

Ropstad bør trekke seg

Nei, man tar faktisk ikke ansvar ved å bli sittende.

Krf-lederen er 36 år. Han har kone og barn. Likevel har han angivelig ikke flyttet fra gutterommet til mor og far.

Aftenpostens avsløring er alvorlig. Den hentyder at Ropstad bevisst har handlet for å utnytte det – svært generøse – systemet for pendlerboliger til stortingsrepresentanter.

Ropstad søkte pendlerbolig med en gang han ble valgt inn på Stortinget høsten 2009. Da eide han leilighet i Gamlebyen sammen med broren. Dette førte til at han fikk avslag på søknaden. Like etter solgte Ropstad leiligheten, angivelig for å frigjøre kapital til broren. Til tross for at han kjøpte en bolig en halvtime fra Stortinget samme år, var Ropstad folkeregistrert hos foreldrene i Agder.

Det tok nesten 10 år før Ropstad meldte flytting fra foreldrene. Det har ført til at Ropstad har kunnet bo med familien sin på 72 kvadratmeter på Skøyen. Helt gratis. I tillegg har han kjøpt et rekkehus på 150 kvadratmeter i Lillestrøm, som han har tjent gode penger på å leie ut.

For folk med det moralske kompasset i vater, er avsløringen forkastelig. Ropstad, i kjent norsk stil, «legger seg flat«. Han innrømmer derimot ikke at han bevisst har utnyttet systemet. Det ville vært en troverdig beklagelse. I stedet svarer han unnvikende og overfladisk. Tror han virkelig norske velgere er så dumme at de kjøper forklaringen om at det kun var tilfeldigheter som førte til at han ikke flyttet til egen bolig, men bodde på skattebetalernes regning i ni år?

Snarere tror jeg norske velgere er lei av politikere og andre offentlige tjenestefolk som tar ansvar ved å bli sittende. Helt uten konsekvenser. Foreløpig er det ingen som retter krav mot Ropstad om å tilbakebetale husleia. Det bør han tilby selv, av respekt for skattebetalerne som allerede finansierer millionlønna hans. Selv om han formelt ikke har brutt loven, bør Ropstad også trekke seg som Krf-leder. Både av respekt for velgerne, men også av respekt for seg selv.

Ved å trekke seg som leder før valget, slipper Ropstad ydmykelsen av å se partiet sitt under sperregrensen. Med så små marginer for Krf i utgangspunktet, er det nå usannsynlig at partiet klarer å få over 4-prosent oppslutning. Nordmenn er ikke så bedagelige at de tolererer skamløs opportunisme fra landets folkevalgte.

Det er på høy tid at konstitusjons- og kontrollkomiteen gjennomgår ordningen med pendlerboliger. Ropstads boligssak bør føre til regelendring for disposisjon av de 144 pendlerboligene Stortinget eier. Det burde skjedd etter at Frps Himanshu Gulati kjøpte sin femte bolig på Jessheim, slik at han fikk rett på pendlerbolig – til tross for at han allerede eide fire utleieleiligheter i Oslo. Det bør være opplagt at Stortingsrepresentanter som eier utleiebolig i eller i nærheten av Oslo, ikke bør få pendlerbolig.

Fra reiseregninger til etterlønn til pendlerboliger, er det tydelig at vi ikke kan stole på politikerne på eget intiativ vil følge intensjoner i regelverket. Da må man stramme inn regelverket. Og de som åpenbart har utnyttet regelverket for egen vinning, fortjener ikke lenger befolkningens tillitt.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer