Kommentar

Fire skjebner ved Sperregrensen – en thriller av de sjeldne

Valgnatten setter som regel opp kjente og forutsigbare dramaer. I år fikk vi imidlertid et eksperimentelt stykke som bergtok publikum, og som det vil bli snakket om i årevis fremover.

Fire partier havnet nær sperregrensen på 4% under årets valg. Foto: Wan Wei / Shutterstock

Regjeringsskifte efter åtte år var akkurat så forutsigbart som ventet. Publikum har ventet lenge på oppfølgeren til Rødgrønt flertall. Heller ikke det ble særlig spennende, tross nye skuespillere i de tre hovedrollene.

Publikum hadde imidlertid noe helt nytt i vente. Eksperimentelt teater, formidlet på to scener samtidig; NRK og TV2. NRK famlet litt i starten, men klarte å synkronisere seg med handlingen hos TV2. Valgnatten hadde satt sammen et stykke med fire svært forskjellige hovedroller, som skulle starte ute på flere biscener sammen med en rekke statister. Disse fire skulle formidle sine håp og drømmer, før de samlet seg på samme scene i siste akt. Der skulle de gjenta mye av det samme, samtidig som de vurderte både egen og de andres innsats underveis.

Dramaet som skildres heter Fire skjebner ved Sperregrensen. De fire hovedrolleinnehaverne skal forsøke å forsere Sperregrensen, en loddrett vegg på nordsiden av Valgresultatet. Den er vanskelig å komme over, og klarer man ikke det venter en heller trist skjebne. Uttrykket «nord og ned» skal illustrere skjebnen som venter de som ikke klarer å karre seg over. Det traff publikum godt, og vi spår at det vil gå inn i dagligtalen på linje med de mange replikkene fra folkekomedien Flåklypa.

Debutanten Rødt virket trygg og sikker, tross voldsomme verbale utbrudd. Med sterk lagånd, en god lagleder og velprøvde virkemidler ble Sperregrensen forsert langs det som viste seg å være en trygg rute. Rødt hadde overdrevet litt, så det viste seg til slutt at laget var på åtte personer.

MDG har forsøkt seg på Sperregrensen én gang tidligere, uten å komme i nærheten. Hun imponerte ikke i årets generalprøve, Skolevalget. Påstanden om at en dårlig generalprøve gir en god premiere stemte ikke i dette tilfellet. Tross sin unge alder og korte CV forsøkte MDG å fremstå som verdensvant, og hevdet at hun hadde nytt og revolusjonerende utstyr i sekken. De som har vært med på å forsere Sperregrensen tidligere lot seg ikke imponere. Det som foregikk på MDGs biscene underveis ble kanskje vel eksperimentelt for publikum. Vi skal komme tilbake til dét.

KrF slet virkelig sist de forserte Sperregrensen. Siden har de halvert laget, og gjort lite for å oppdatere utstyret. Det ble tidlig klart at den gamle damen ikke ville orke de bratte partiene helt øverst i Sperregrensen. Selv om KrF ofte snakker om en superkraft få andre har sett var det lite mirakler å spore denne gang.

Venstre er en veteran med lang erfaring i å forsøke seg på Sperregrensen. Hen har klart å forsere den ved flere anledninger, og man skulle tro at erfaring gjør mester. Flere ganger tidligere har Venstre feilet på målstreken. I år var målet å forsere Sperregrensen for tredje gang på rad. Det har de aldri klart før, uten at det så ut til å plage laget. Det var ikke mye nerver som preget Venstre. Skolevalget var en viktig generalprøve, og den gikk strålende. Det var litt forvirring under åpningsscenen. TV2 formidlet at Venstre ville forsere sperregrensen med god margin, men det ble øredøvende stillhet på Venstres scene da NRK formidlet at det ikke ville gå denne gang. Efter en snau halvtime hadde imidlertid NRK funnet riktig manus, og fra da av ble samme fortelling formidlet både hos NRK og TV2. Venstre vet at det viktigste å ha i sekken er gode nerver. Å forsere sperregrensen for tredje gang på rad er en bragd det står respekt av. Regjeringsslitasje er et handicap alle lag kan slite med, men Venstre ser ut til å ha unngått å bli hemmet av akkurat dét i år. Å forsøke seg på samarbeid med fremmede fremfor gode venner er ikke så lurt. Denne gangen stolte Venstre mest på seg selv.

Så til det absurde hos MDG. De startet med å balansere på kanten av stupet, før de skled og falt utfor Sperregrensen. De slet med å finne feste, men regnet nok med at Oslo skulle bli et godt sted å feste boltene. Men den gang ei. MDGs lag og statister fremstod nærmest som en dommedagsekt preget av den så velkjente sperregrenseangsten, mens de fortvilet og inderlig ba om at Armageddonbrølet skulle lokke frem ukjente krefter fra kaffebarer langs gågatene i Oslos indre furer og presse dem over Sperregrensen. Helt til alle stod på samme scene i sluttakten var håpet der hos MDGs lagfører. Det gikk ikke. Sperregrensen ble igjen for tøff å forsere. MDG ble for uerfarne, nok en gang. Det kommer nye muligheter, og kanskje vil MDG ta imot råd fra veteraner før de forsøker seg igjen. Det kan være godt å ha venner når man skal i gang med en så tøff utfordring som Sperregrensen.

Fire skjebner ved Sperregrensen er en produksjon med mange overraskelser, og vi tror det kommer til å gå gjetord om denne forestillingen i mange år fremover.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer