Nyheter

Kontinuitet i Japan

Japanske velgere gikk til valgurnene søndag 31. oktober 2021 for å velge ny nasjonalforsamling, kun få uker etter at det regjerende og dominerende partiet Liberal Democratic Party valgte Fumio Kishida til ny president. 

Liberal Democratic Party ble stiftet i 1955 etter en sammenslåing av Liberal Party og Japan Democratic Party. Japansk politikk har vært preget av en rekke mindre politiske partier og deres splittelser, sammenslåinger og nedleggelser. Det som har vært konstant er LDPs solide grep om velgerne. Som denne oversikten viser er det kun noen få år siden 1955 LDP ikke har hatt styringen. 

Fumio Kishida. Foto: Naresh111 / Shutterstock.com

Vervet som president i LDP avgjøres av partiets representanter i nasjonalforsamlingen Diet, som har 2 kammere, og partimedlemmer. Siden LDP har den dominerende posisjonen partiet har, vil det si at at den som innehar vervet også er statsminister.  

Selv om LDP har vist seg å være en konstant maktfaktor innebærer ikke dette at statsministerposisjonen og partipresidentposisjonen besettes av samme mann i lang tid av gangen. Her er det riktig å snakke om mann siden ingen kvinne hittil har nådd opp til den absolutte toppen i japansk politikk. Shinzo Abe har vært unntaket de siste 20 årene. Svært ofte har LDP byttet ut partipresidenten og samtidig skaffet Japan ny statsminister etter 1 år ved makten. 

LDP er ikke et vanlig politisk parti i vestlig forstand siden det ikke er en felles ideologi som samler partiet. Det er et såkalt catch-all parti. Partiet har og har alltid hatt en rekke fraksjoner. Disse fraksjonene er formelle og institusjonalisert, noe som er et særtegn ved japansk politikk. 

Ved dette årets valg samlet opposisjonen seg i et forsøk på å frariste LDP og dets mangeårige koalisjonspartner Komeito makten. 5 opposisjonspartier samlet seg i en blokk men det viste seg å ikke være tilstrekkelig. 

LDP og koalisjonspartneren Komeito vant samlet 293 mandater. Dette er godt over de 233 mandatene som behøves for å ha majoritet i det 465 mandater store underhuset.  

Dermed vil LDP fortsette å styre og Kishida vil fortsette som statsminister. Men for hvor lenge avhenger av senere valg til overhuset og hvor lenge Kishida makter å ha tillit i partiet og blant de mektige fraksjonene. 

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer