Kommentar

Skål! USA var ikke et fritt land

5. desember 1933 tok forbudstiden slutt i USA. Da ble det 21. grunnlovtillegget ratifisert, noe som opphevde det 18. fra 1919 som forbød salg av alkohol i USA. Et forferdelig forbud som la grunnlaget for mafiaen og som førte til tilsvarende konsekvenser som narkotikaforbudet har ført til.

På denne dagen i 1933 vedtok amerikansk høyesterett at James Joyces bok Ulysses ikke var uanstendig. Dette styrket den litterære friheten i USA.

Protest i Alabama mot alkoholforbudet. Foto: Abraccia2 (CC BY-SA 2.5)

I svært mange debatter blir liberalister møtt med følgende argument. Vil du ha det akkurat som i USA? Underforstått, helt fritt og svært urettferdig, spesielt for de fattige. Grunnen er at det eksisterer en vrangforestilling om at i USA er alt privat uten inngrep fra offentlige myndigheter.

De to eksemplene illustrerer at dette ikke er tilfellet. USA har på endel områder hatt mer frihet enn mange andre land. Det er jo ikke uten grunn at de stort sett de siste 100 årene har vært helt dominerende når det gjelder økonomi, kultur og teknologi, for å nevne noe.

Samtidig så har USA alltid hatt store inngrep i både den personlige og økonomiske friheten. Dette er et område der den gjengse borger i Norge ikke bare er kunnskapsløs, men direkte feilinformert. Jeg husker at daværende finansminister Kristin Halvorsen under finanskrisen i 2008 snakket om den helt uregulerte finanssektoren i USA uten få noen kritiske spørsmål fra journalistet. På den tiden jobbet det omkring 13 000 mennesker på fulltid i Washington DC med å regulere finansmarkedene. Dette er ikke uregulert.

Amerikanske liberalister kritiserer ofte den amerikanske staten på samme måte som norske liberalister kritiserer den norske. USA er ikke et land der innbyggerne har hatt full frihet.

Mest lest

Arrangementer