Kommentar

På tide at nordmenn får drikke offentlig

Det er ikke en helt ukjent debatt. I mange år har forslag til avvikling eller endring av Alkoholloven § 8-9 vært oppe til diskusjon. Paragrafen omhandler servering- og drikkeforbud, blant annet forbud mot å drikke på offentlig plass som strand og park.

I Danmark kan man sykle til stranda en varm sommerdag og dele en flaske vin med sine kjære. I Norge er det forbudt. Foto: dotshock / Shutterstock

I de fleste europeiske land vi liker å sammenligne oss med så er det ikke spesifikke forbud mot å innta alkoholholdig drikke på offentlig plass. Det mest nærliggende eksempelet er Danmark, hvor man kan se ungdom som hygger seg på havna med noen øl eller som samles rundt et bål på stranda med noen glass vin. Jeg var selv med på en strandsamling i København med et stort bål og vin på stranda da jeg studerte der. Det var en utrolig hyggelig, sosial og intim måte å samle mennesker fra hele verden på som ikke kjente hverandre og kanskje ingen andre. Det slo meg da jeg stod der med vinglasset og kjente brisen i håret at noe slikt hadde ikke vært lov for et norsk universitet å arrangere. Helt absurd når det er så gode opplevelser å hente. Det hadde ikke vært det samme om alle måtte drikke brus.

For en øl eller et glass vin fungerer godt som smøremiddel i sosiale lag med fremmede mennesker. Slik er vi mange av oss skrudd sammen. Bor du i Oslo så vil du kanskje ikke helt se problemet, for der er paragrafen sovende og det er i praksis lov å drikke i St. Hansparken. I de fleste andre norske byer er situasjonen en helt annen.

Norske politikere ser det kanskje ikke som nødvendig for mennesker å ha sosiale samlinger med fremmede, så lenge det er utenfor hjemmet, på restaurant eller bar hvor alkohol kan serveres lovlig. Vi har jo heller ikke en kultur for å tilnærme oss fremmede, med mindre vi har et par øl innabords. Spør du en vestlig utlending om hva han eller hun synes om nordmenn, så er det ikke helt sjeldent at man får svaret «they are nice when they are drunk». Det er lett å le samtykkende til dette, men i det øyeblikket man foreslår å gjøre alvor ut av at vi bør slippe oss litt mer løs og kanskje tillate offentlig drikking for å komme nærmere hverandre, så blir tonen raskt annerledes. «Nei… sånn kan vi ikke ha det…».

Det har vært foreslått å gjøre et unntak for alkoholdrikking i park tidligere. FrP la i 2017 frem et forslag for Stortinget som skulle gi unntak fra alkohollovens § 8-9 i park ved alkoholholdig drikke opp til 22%. Forslaget falt, og det var kun FrP og MDG som stemte for liberalisering. Det var voldsomt slapt og skuffende fra Høyre og Venstre, som sikkert prøvde å blidgjøre sin konservative lillebror KrF. Av og til burde man bare drite i politiske allianser og stemme rasjonelt liberalt så lenge det er ideologisk i tråd med det man tror på.

Nå har det kommet friskt blod inn på Stortinget både i SV, Venstre, Høyre, og det er rimelig å forvente at forslaget til liberalisering gjenopptas. Stortinget må gi slipp på de hermetiserende kreftene slik at Norge blir mer europeisk og et attraktivt land å etablere seg i for unge verdensborgere! Europeiske land tar også hensyn til barn, eldre og vanskeligstilte, men driver ikke med moralistisk gråmuspolitikk.

Mest lest

Arrangementer