Kommentar

David Toska, sjakk og rettsprinsipper

David Toska skal kommentere sjakk på TV2. Han er kjent som «mesterhjernen» bak Nokas-ranet der en politimann ble skutt og drept. Dette har skapt reaksjoner både fra politifolk og sportskommentatorer.

Det hevdes at man ikke skal glorifisere kriminelle og at det er et «knefall for kjente yrkeskriminelle». Det nevnes riktignok at Toska har sonet straffen og at familien til den drepte politimannen synes det er greit. Dette er imidlertid ikke nok for enkelte.

Det mistenkeliggjøres at han er invitert på grunn av kjendisstatusen. Vel, jeg har sett på de fleste sjakksendingene på tv de siste 10 årene, og det inviteres jo kjendiser på løpende bånd hele tiden. Og, tro meg, mange av dem er ikke invitert på grunn av sine sjakkferdigheter eller intellektuelle evner. De mest interessante av gjestene har interesse for sjakk og tilhørende ferdigheter. Det har utvilsomt også David Toska.

David Toska. Foto: Lapskaus (CC BY-SA 3.0)

Det avgjørende er imidlertid et viktig rettsprinsipp. Når straffen er sonet, så er du et fritt menneske igjen. Det er svært viktig at man har muligheten til å starte på nytt igjen med et annet liv når man er ferdig med fengselsstraffen. Dette er essensielt både for det enkelte mennesket og samfunnet.

For alle som en gang (eller flere for den saks skyld) i livet har gjort noe galt, er muligheten til å gjøre opp for seg helt grunnleggende. Det er bedre med et godt liv med for eksempel familie, enn å alltid være den kriminelle outcasten.

For oss andre, så er det tryggere at kriminelle blir til gode borgere i stedet for å fortsette på sin kriminelle løpebane. Dersom det er mulig å skape noe nytt, øker sannsynligheten for at man faktisk kan komme ut av kriminelle miljøer og skaffe seg et lovlydig arbeid. Jeg er lærer, og noe av det viktigste jeg gir elevene er troen på at det er mulig å få til noe bedre enn man tidligere klarte. Uten denne troen, vil det gå mye dårligere.

Tilgivelse av kriminelle etter endt soning er nødvendig for å få mindre kriminalitet i fremtiden. Det er således fint at TV2 gir Toska sjansen til å kommentere sin sjakkhobby på tv-sendingene fra Tata Steel.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer