Kommentar

Neil Young skal la Joe Rogan være i fred!

Joe Rogan er en amerikansk podkaster, komiker, skuespiller, kampsportutøver og -kommentator. Podkasten heter The Joe Rogan Experience. Podkasten ble etablert i 2003, og har regelmessig flere millioner seere. I 2020 lå podkasten som nummer to på Apple podkast, da Rogan inngikk en ekslusiv avtale med Spotify som er verdt rundt 100 millioner dollar. Spotify har de siste dagene blitt presset til å avpublisere Rogans podkaster etter at Neil Young startet et korstog mot det han kaller Rogans farlige anti-vax budskap.

Joe Rogan var tidlig ute med podkast, og er i skrivende stund ute med episode nummer 1770. Dette inkluderer ikke Martial Arts-spesialene (MMA) han lager. De har nådd 118 episoder til nå. Har jeg forstått historien riktig startet Rogan med kompiser som snakket mens de spilte videospill sammen. Konklusjonen ble til slutt at disse samtalene kunne bli til det vi i dag kaller podkaster.

eldre mann som skriker inn i en mikrofon
Neil Young har angrepet Joe Rogan for å være vaksinemotstander, selv om Rogan hele tiden har sagt at han er tilhenger av vaksiner. I bildet opptrer Young på Norwegian Wood festivalen i 2009. Foto: Rashid Akrim NRK P3 CC.BY.NC.SA.

Feilaktig stemplet

Undertegnede har på ingen måte lyttet eller sett på alle de 1770 episodene til nå. Jeg teller ikke med MMA-spesialene siden jeg glatt kan styre meg for den sporten. Jeg har hørt på mange nok episoder av Joe Rogans podkast til å danne meg et inntrykk av mannen. Virker gjestene spennende, da lytter jeg gjerne på episoden. Jeg kan godt også innrømme guilty pleasure over en og annen fullstendig hjernetom og meningsløs episode for å få sovne på kveldene…

Det jeg kan si om Joe Rogan er at han er en søkende og nysgjerrig type. Han liker å utforske de fleste sider av samfunnet, av ting vi fint vil si er innenfor normale samfunnsnormer. Noen ganger tar han for seg temaer som mange ville sagt er utenfor normale samfunnsnormer. Han er noen ganger grensesprengende, men samtidig alltid veldig nysgjerrig i å utforske saker. Han har rett og slett en søkende oppriktighet man ikke alltid ser i store medieproduksjoner i dag. Nå forsøker altså artister og medier å presse Spotify til å droppe ham uten å ha brukt en brøkdel av den tiden jeg og andre har gjort på å lytte på det Rogan faktisk sier i sine podkaster.

Kjernen i konflikten

Joe Rogan har for eksempel ved flere anledninger utrykt klart at han ikke er mot vaksiner. Til tross for dette er det flere medier som rapporterer The Joe Rogan Experience for å være en antivaksinepodkast. Grunnen er at Joe Rogan ble smittet av Covid i løpet av 2021. Han er en topptrent kampsportsmann og særdeles opptatt av næringsinntak og det å ta vare på kroppen sin. Ofte til det ekstreme.

Joe Rogan hadde klart et spesifikt behandlingsopplegg lang tid i forveien, dersom han skulle bli smittet av viruset. Dette opplegget hadde han satt sammen med sin lege. Denne behandlingen innebar blant annet bruken av medisinen Ivermectin.

Denne medisinen blir ofte brukt til hester og dyr, men også brukt til mennesker, i særdeleshet mye i Asia. Rogan har tidligere fått mye tyn for å bruke denne medisinen. Store medier har gitt en svært ensidig fremstilling av at medisinen kun er til bruk på dyr. Det har provosert Rogan veldig, og han har opplevd behandlingen av han som uredelig fra medienes side. Muligens har dette gjort han til en podkastenes malurt for konkurrerende medier?

Faktum er at Joe Rogan ble ekstremt hurtig frisk av den medisinske behandlingen han hadde tatt i samråd med sin lege. Det har ikke fått like mye oppmerksomhet, som at han i følge konkurrerende amerikanske medier har vært et såkalt «uansvarlig forbilde» som har gitt lytterne sine uansvarlige medisinske råd.

en skallet, muskuløs mann med høretelefoner foran en mikrofon
Joe Rogan i studiet under et opptak av podkasten The Joe Rogan Experience. Han er en veltrent kampsportutøver som er svært opptatt av ernæring og helse, som mange sportsutøvere er. Skjermdump fra The Joe Rogan Experience.

Ytringsfrihet og aksjekurser

Ytringsfriheten bør være den frihet vi holder høyest av alle! Den må gjelde like mye for søkkrike podkastere, som artister og besserwissere som mestrer emneknaggene på Twitter. Det var altså Neil Young som startet presset mot Spotify. Han instruerte agenten sin om å fjerne alt Neil Young-innhold på Spotify, etter at Spotify avviste hans krav om å avpublisere Rogan. Etter et par dager fulgte Joni Mitchel etter, og resultatet er at aksjene til Spotify var i fritt fall på fredag. Jeg håper at de holder ut presset og ikke gir etter for ytringsfrihetens motkjempere.

Spotify er et registrert børsselskap. Selv om de tenker prinsippielt om ytringsfrihet og har kommet frem til at Rogan ikke har brutt publiseringsvilkårene deres, tenker selvsagt også de på økonomi og omdømme. Det er virkeligheten for aksjeselskaper som omsettes på børsen. Så, hvor lenge holder de ut før de gir etter for presset?

Jeg håper virkelig de aldri gir etter. Joe Rogan er deres største podkaster. Det som er både unikt og interessant med hans podkast er at han inviterer alle slags folk for dyptpløyende samtaler om det som er viktig for dem. Jeg håper virkelig han kan få fortsette sin nysgjerrige søken etter hva som får folk til å engasjere seg, enten det er populært eller ikke.

Selvsagt er informasjon av pandemi og behandling av pandemi viktig, veldig viktig. Sosiale medier og mediebedrifter har all rett til å sparke ut brukere som publiserer informasjon som er i strid med bedriftens innholdsregler. Det er viktig å advare mot eller forhindre livsfarlige råd og opplysninger. Samtidig har Joe Rogan aldri vært i nærheten av denne grensen. Det var også det kommunikasjonssjefen i Spotify sa når Neil Young utfordret ham på det og emneknaggmafian gikk etter dem i sosiale medier.

Ytringsfriheten handler om å tåle å høre det budskap du selv er uenig i. Det evige Voltaire-sitatet «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det.» uttrykker kjernen i ytringsfrihet. Ytringsfriheten beskytter upopulære utsagn. Populære utsagn trenger ikke beskyttelse, fordi det er ingen som forsøker å stoppe populære utsagn.

Hva er egentlig ytringsfriheten om ikke et vern mot emneknaggkommentariatet. Jeg håper vi kan høre Joe Rogan fortsette sin søken og sin heterodoksi på The Joe Rogan Experience i mange år fortsatt!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer