Kommentar

Har Norge brukt for lite penger på forsvaret?

Hva er egentlig vitsen med et forsvar? Forsvaret skal være sterkt nok til at kostnaden ved et angrep blir for stort. Den primære oppgaven er ikke å kunne vinne en forsvarskrig, men å avskrekke et angrep.

Jeg er vokst opp på slutten av den kalde krigen, og er det noe som forenet høyresiden på den tiden var ropene om mer penger til forsvaret. Jeg var selvsagt mest opptatt av å bekjempe verneplikten. Verneplikt er slaveri og fullstendig uakseptabelt, i både fredstid og krigstid. Men det med verneplikten er en avsporing fra poenget i denne artikkelen.

Vi ble stadig minnet på at vi aldri måtte glemme 9. april, og at Norge burde ruste opp kraftig. I den grad høyresiden hadde et edruelig syn på bruk av offentlige skattepenger, var det ikke tilstede når det gjaldt forsvaret. Vi ser tendenser til det samme i dag også, også før Russlands invasjon av Ukraina. Mennesker som nesten alltid minner alle andre om at skatt er et onde, får plutselig en helt annen holdning når det gjelder penger til kuler og krutt. Høyresiden er akkurat som venstresiden når det gjelder skattebetalernes penger. De har bare andre favorittsløseprosjekter.

Foto Alexey Soloukhin /Shutterstock

Historien gir oss en fasit

Det er alltid fint å se tilbake på tidligere tiders politiske spådommer. Dommedagsprofetiene til miljøvernere står seg ikke veldig godt. Men det gjør heller ikke spådommene til liberalister som har spådd en snarlig kollaps i velferdsstaten. Hva da med de som ville bevilge mer penger til forsvaret? Vel nå har vi en fasit!

Norge har ikke brukt for lite penger på forsvaret. La meg gjenta. Norge har ikke brukt for lite penger på forvaret. Siden 1945 har Norge ikke blitt angrepet. Det er et tungt, empirisk bevis på at Norges forsvarsbevilgninger har vært tilstrekkelig til å beskytte landet. Det kan til og med tenkes at vi har brukt for mye, men det blir litt spekulasjoner. Bortsett fra at enkelte angrepskriger fremstår som økonomisk unødvendige (og i tillegg moralsk forkastelige).

Så alle de som har mast om mer penger til forsvaret i over 70 år, har støtt for sløsing med skattebetalernes penger. Norge brukte nok penger på forsvaret under hele den kalde krigen. Norge har brukt nok penger i tiden etter den kalde krigen.

Så enkelt er det.

Bør Norge bruke mer penger på forsvaret fremover? Det handler ikke denne artikkelen om. Spådommer om hva som er tilstrekkelige forsvarsbevilgninger fremover, er noe annet enn en nøktern vurdering av fortidens utgifter. Personlig så tenker jeg at de som vil ha mer penger til forsvaret, bør gi litt ekstra av sine egne penger. Jeg vil heller bruke mine penger på noe viktigere. Meg selv. Og har jeg litt til overs, så sponser jeg heller en flyktning eller to.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer