Nyheter

Musk overtar Twitter

Elon Musk har kjøpt opp 9,2 pst av Twitter, og er med det største enkeltstående eier av det sosiale mediet. Dette kommer frem i en innrapportering fra Musk til det amerikanske aksjetilsynet SEC. De to neste eierne rangert etter størrelse er store fondsselskap.

Musk har som mange andre vært bekymret over Twitters tendens til å sensurere den offentlige samtalen, og hvilke effekter det kan få når verdens viktigste plattformer for åpen meningsutveksling får politisk slagside. Mest oppmerksomhet fikk Donald Trump da han som sittende amerikansk president ble kastet ut av Twitter etter angrepet på kongressen i USA 6 januar i fjor, men eksemplene er mange.

Sensur av offentlig meningsutveksling er spesielt aktuelt med de strenge rammene Vladimir Putin har satt for hva russiske medier får lov å si om krigen i Ukraina. Mange vestlige land (dog ikke Norge) har svart med å stenge tilgangen til russiske medier som Russia Today (RT).

Musk har bidratt med å åpne opp tilgang og sende terminaler for sitt eget satelittbredbånd (Starlink) til Ukraina for å sikre at de har tilgang på kommunikasjon. Det er svært viktig fordi russiske angripere systematisk rammer ukrainsk infrastruktur.

Samtidig som han tilbyr en potensielt livsviktig evne til å kommunisere fritt på ukrainsk side, er han ikke villig til å gå inn i noen form for innholdssensur over Starlink:

Musk er heller ikke redd for regulatoriske begrensninger:

Et bedre Twitter?

Med avgjørende innflytelse fra Musk i Twittersystemet kan vi med rimelighet forvente følgende:

  • Mindre sensur i alle retninger
  • Åpenhet rundt algoritmer, filtre og begrensninger
  • At Twitter etterhvert blir større, viktigere og mer lønnsomt

Det er fascinerende hvor rask den vestlige verden var med å sensurere russiske medier i protest mot intern sensur i Russland man ikke likte. Det hadde vært lettere å fordømme Russland om vi selv ikke gjorde ting som til forveksling ligner. Det er som kjent ytringer vi ikke liker som trenger ytringsfrihetens vern.

Det trengs flere klartenkte ytringsfrihetsabsoluttister.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer