Nyheter

Første runde av det franske presidentvalget

Søndag 10. april 2022 gikk franske velgere til urnene i første runde av presidentvalget. Et presidentvalg som har kommet i skyggene av den brutale krigen i Ukraina og en svært stor misnøye i den franske befolkningen mot stigende priser på strøm og bolig. 

Den sittende president Emmanuel Macron har fått mye kritikk for å være usynlig i valgkampen. Rett og slett kritikk for å ha vært for mye president og for lite presidentkandidat. 

Det franske valgystemet ved valg av president er enkelt forklart at en kandidat må oppnå mer enn 50 % av stemmene i første valgomgang for å vinne. Hvis dette ikke oppnås, går de to kandidatene som har fått flest stemmer videre til en andre og avgjørende valgomgang. Det som også er verdt å merke seg er at en kandidat må oppnå minst 5 % av stemmene for å få valgkamputgiftene dekket av det offentlige.

Ved årets presidentvalg stilte følgende kandidater til valg: 

Emmanuel Macron – 44 år. Sittende president siden han vant forrige presidentvalg i 2017. Han representerer partiet La République En Marche! som ble grunnlagt i forbindelse med forrige presidentvalg i 2017. 

Emmanuel Macron. Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Marine Le Pen – 53 år. Datter av fransk politisk mest utskjelte politiker Jean-Marie Le Pen som grunnla partiet Front National og skapte seg et navn på den ytterste høyrefløyen med voldsomme og stygge angrep mot innvandrere, holocaustfornektelse og fransk nasjonalisme og proteksjonisme. Hun har i de senere år forsøkt å gjøre partiet mer stuerent ved å bytte partinavn til Rassemblement National men er fortsatt uglesett av svært mange siden hun fortsetter å være leder for ekstremhøyre i fransk politikk. 

Marine Le Pen. Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Jean-Luc Mélenchon – 70 år. Kandidat for ytterste venstre fløy.  

Éric Zemmour – 63 år. Journalist og TV-kommentator kjent for voldsomme og stygge utfall mot innvandrere og minoriteter. Han har fanget opp flere av velgerne som er misfornøyd med Le Pens forsøk på å moderere seg. 

Valérie Pecresse – 54 år. Kandidat for de konservative i fransk politikk som ofte sees på som general De Gaulles arvtagere. 

Yannick Jadot – 54 år. Kandidat for De Grønne og økologene i fransk politikk. 

Jean Lassalle – 66 år. Kandidat for Résistons! 

Fabien Roussel – 52 år. Kandidat for det franske kommunistpartiet. 

Nicolas Dupont-Aignan – 61 år. Kandidat for Debout la France 

Anne Hidalgo – 62 år. Borgermester i Paris og kandidat for sosialistpartiet. 

Philippe Poutou – 55 år. Kandidat for det antikapitalistiske partiet. 

Nathalie Arthaud – 52 år. Kandidat for Lutte Ouvrière som er et kommunistisk parti. 

Resultatet etter første valgomgang er som følger

 • Emmanuel Macron – 27,60 % 
 • Marine Le Pen – 23,41 %
 • Jean-Luc Mélenchon – 21,95 %
 • Éric Zemmour – 7,05 %
 • Valérie Pecresse – 4,79%
 • Yannick Jadot – 4,58 %
 • Jean Lassalle – 3,16 %
 • Fabien Roussel – 2,31 %
 • Nicolas Dupont-Aignan – 2,07 %
 • Anne Hidalgo – 1,74 %
 • Philippe Poutou – 0,77 %
 • Nathalie Arthaud – 0,57 %

Av de 12 kandidatene som stilte til valg og deres resultater, er det mest interessant å merke seg følgende:

Som i 2017 er det Emmanuel Macron og Marine Le Pen som går videre til andre valgomgang. Macron har allerede fått støtte fra Pecresse, Jadot og Hidalgo, foreløpig. Ikke fordi de inderlig ønsker seg en ny presidentperiode for Macron men fordi de innstendig advarer mot å velge Le Pen til president. Macron vil måtte jobbe hardere i valgkampen frem mot andre valgomgang denne gang enn han måtte i valgkampen foran andre valgomgang for 5 år siden. En grunn er selvsagt at han for 5 år siden var et friskt pust i fransk politikk mens han denne gang vil måtte forsvare seg og forklare velgerne hvorfor de skal gi ham fornyet tillit. Le Pen har foreløpig kun fått støtte fra Zemmour som av den overveldende del av velgerne sees på som svært ekstrem og provoserende. Samtidig har Le Pen fremstilt seg som mer moderat enn ved valget for 5 år siden og mer presidentaktig i fremtoningen.

Mélenchon gjorde et mye bedre valg enn forventet og har ikke gitt sin støtte til Macron selv om han innstendig oppfordrer sine velgere til ikke å gi sin stemme til Le Pen i neste valgomgang. 

Pecresse og Hidalgo har begge erkjent at deres resultater er katastrofale for sine respektive partier som i flere tiår har vært blant de mektigste og dominerende i fransk politikk.

Andre valgomgang i Frankrike, en stormakt innenfor forsvar, permanent medlem av FNs Sikkerhetsråd, EUs nest største økonomi og eneste atommakt, finner sted søndag 24. april 2022.

Mest lest

Arrangementer