Magasin

Dette ølet kan du nyte offentlig

Lett øl tilhører alkoholgruppe 2: alkoholsvak drikk, og kan derfor nytes offentlig. Foto: Sebastian Damgaard

Visste du at du kan kjøpe drikkevarer med opp til 2,5% alkohol på søndag og etter kl. 20? Visste du at du har lov til å nyte slike drikkevarer på stranda eller i parken?

Den norske alkoholloven deler inn drikkevarer i fire kategorier avhengig av alkoholstyrke:

  • Kategori 1: Alkoholfri drikk. Drikkevarer med mellom 0,0% og inntil 0,7% alkohol regnes som alkoholfri drikk, og faller utenfor alkohollovens virkeområde.

  • Kategori 2: Alkoholsvak drikk. Drikkevarer med mellom 0,7% og inntil 2,5% alkohol regnes som alkoholsvak drikk, og har 18 års aldergrense. Ellers faller de utenfor alkohollovens virkeområde.

  • Kategori 3: Alkoholholdig drikk gruppe 1. Drikkevarer med mellom 2,5% og inntil 4,7% alkohol regnes som alkoholholdig drikk gruppe 1, og har 18 års aldersgrense. Disse kan kun kjøpes innenfor tidsrommet 08.00-20.00 på hverdager og kan ikke nytes offentlig.

  • Kategori 4: Alkoholholdig drikk gruppe 2. Drikkevarer med mellom 4,7% og inntil 22% alkohol regnes som alkoholholdig drikk gruppe 2, og har 18 års aldersgrense. Disse kan kun kjøpes på Vinmonopolet og dermed innenfor et strengere tidsrom enn alkoholholdig drikk gruppe 1.

  • Kategori 5: Alkoholholdig drikk gruppe 3. Drikkevarer med mellom 22% og inntil 60% alkohol regnes som alkoholholdig drikk gruppe 3, og har 20 års aldersgrense. Disse kan kun kjøpes på Vinmonopolet og med samme salgstider som alkoholholdig drikk gruppe 2.

  • Kategori 6: Drikkevarer med over 60% alkohol regnes som narkotika.

Som du sikkert har skjønt er det kategori 2 som er av interesse i anmeldelsen. Hansa lanserte i fjor to typer friske Radlere som godt kan nytes i sol og pent vær. Radler betyr «syklist» på tysk, og skal vi tro historien så oppstod den som en tørstedrikk under et sykkelritt i Tyskland. Ølboden var på vei til å gå tom og valgte derfor å blande ølet med limonade. Radler er derfor en 50/50 blanding av ordentlig øl og limonade, deror halv alkoholprosent av vanlig øl. Dette åpner for nye muligheter i et rigid norsk lovverk.

Hansa sin Radler med aprikos og hylleblomst er både en frisk og leskende fornøyelse, og med litt mer sødme enn sin tvilling med grapefrukt. VGs anmeldere var godt imponert ovet Hansa Radler med grapefrukt og ga den terningkast 5 i fjorårets kåring.

Så benytt sjangsen og nyt en Radler i parken eller på stranda. Skulle sinte småbarnsforeldre, pensjonister eller politi be deg om å helle ut radleren, så bør du forklare at øl under 2,5% faller utenfor alkohollovens virkeområde med blant annet forbud mot drikking på offentlig plass. Dette bekretet også seksjonsleder Edvin Gard ved etterforskningsseksjonen i Rogaland politidistrikt, da avisa Byas undersøkte dette spesialtilfellet i 2015.

I praksis har altså Norge et folkeøl med opptil 2,5% alkohol som kan kjøpes av myndige til alle døgnets tider og gjerne nytes på offentlig plass.

Mest lest

Arrangementer