Kommentar

Regjeringens rare økonomiske prioriteringer

60 milliarder til motorvei har vi råd til, men ikke å kutte momsen på kjøtterstatninger.

E18 mellom Porsgrunn og Larvik. Foto: Peter Fiskerstrand.

Nestleder i MdG, Arild Hermstad, spør i Dagbladet 4. juni om hvorfor vi betaler avgifter på kjøtterstatninger. Det er et betimelig spørsmål.

Hermstad er derimot ikke alene om å stusse over at avgiftslettelser ikke har blitt benyttet tidligere, slik mange liberalister også har gjort. Dette er lavthengende frukt, og en no-brainer hvis de folkevalgte bare gidder. Må vi virkelig demonstrere foran Stortinget for slike selvfølgeligheter?

Det er tydeligvis lettere for staten å sette opp avgifter enn å sette dem ned. Å gjøre mat som kjøtterstatninger avgiftsfrie burde egentlig ikke være så vanskelig å få til. For det er nok å kutte i, med Norges forvokste statsbudsjett. Vi øser ut minst 60 milliarder på motorveier bare i Asker og Bærum, og så har vi plutselig ikke råd til lommerusk som dette? – for å sette det hele i perspektiv.

Hermstad trekker også frem subsidiene som kjøttproduserende bønder mottar fra staten. Det er egentlig helt ulogisk at vegetarprodukter skal koste mer enn kjøttprodukter. Å avle opp dyr på en human måte er av natur dyrere enn å dyrke plantevekster. I bakvendtlandet Norge er det derimot ikke slik. Har bøndene for mye makt? Det kan se sånn ut.

Det er ikke alt MdG og Liberalistene er enige om, men både subsidiekutt til bøndene og grønne avgiftslettelser er blant sakene som Liberalistene gikk til valg på i fjor høst. Det er mye god klima- og miljøpolitikk som ikke baserer seg på å øke graden av offentlig innblanding. Et grønt skifte drevet frem av premiering til de som velger miljøvennlig, sier i alle fall ikke en oppegående liberalist «nei takk» til.

Mest lest

Arrangementer