Kommentar

Djokovic bør få lov til å spille tennis

Det ble litt av et mediesirkus da Novak Djokovic ble nektet innreise til Australia for å spille Australian Open tidligere i år. Djokovic blir trolig også nektet å spille US Open, da også USA har vaksinekrav ved innreise.

Foto: Djokovic/Twitter

– Jeg er ikke vaksinert og jeg planlegger ikke å bli vaksinert, så den eneste gode nyheten jeg kan håpe på er at de fjerner det pålagte grønne vaksinekortet eller hva du kaller det for å komme inn i USA, sa Djokovic.

Det bør USA naturligvis gjøre. Det vil være en god nyhet, ikke bare for Djokovic, men for alle som ønsker en mindre symbolpolitisk pandemihåndtering.

Mens Norge i februar i år fjernet alle innreiserestriksjoner, inkludert krav om karantene, testing, vaksine og registrering, har enkelte land fremdeles koronarelaterte innreisekrav.

Gir egentlig krav til vaksinering mening på nåværende tidspunkt?

Samtidig som Djokovic og andre uvaksinerte nektes innreise til USA, har USAs trippelvaksinerte president blitt smittet av korona for andre gang. Center for Disease Control estimerer at minst 70 prosent av USAs befolkning har blitt smittet av viruset så langt.

Biden har milde symptomer i likhet med de aller fleste som blir smittet. Djokovic hadde også få symptomer da han fikk korona. For unge, friske folk er risikoen ved korona minimal. Det er likevel lurt å vaksinere seg, spesielt hvis man er i risikogruppen, da det gir lavere risiko for alvorlige symptomer.

Det er derimot mindre relevant hvorvidt uvaksinerte har større sannsynlighet for å bli smittet eller smitte videre, når viruset uansett sprer seg gjennom hele befolkningen. Det er formålsløst å forsøke å isolere seg fra å bli smittet, og da spiller vaksinestatusen til den du blir smittet av egentlig ingen rolle.

Korona er ikke lenger et felles solidarisk prosjekt. Det er et individuelt helseanliggende. Folk flest vil få viruset, og folk må derfor velge om de vil møte viruset vaksinert eller uvaksinert. Frihetsbegrensninger, inkludert reiserestriksjoner, bør være forholdsmessig til problemet de skal løse. Det er dessuten mer enn nok å kreve negativ PCR test for uvaksinerte hvis målet er å redusere såkalt importsmitte.

Dersom vaksinering på nåværende tidspunkt var kritisk, ville det vel også vært et krav om vaksinering blant publikum på US Open, et arrangement som tross alt samler flere titalls tusen mennesker på et relativt lite område. Det gjør man altså ikke.

Når alt blir politikk…

Djokovic selv holder en nokså lav profil oppi det hele, trolig for å unngå å bli en del av det politiske sirkuset der alt blir en del av en større identitetsmarkør. Det har han uansett blitt; noen ser på han som helt for valgfriheten, mens andre ser på han som en usolidarisk, privilegert drittsekk. Han er meg bekjent ingen av delene. Men resten av verden gjør lurt i å ikke importere amerikanernes kulturkrig, spesielt i møte med alvorlige utfordringer som krever en sindig tilnærming.

Kanskje er Djokovics valg om å ikke ta vaksinen konspiratorisk kvakksalveri. Som klassisk liberaler kan jeg imidlertid ikke ignorere bourgeois problemer, som at tennisstjerner ikke får delta i konkurranser, like lite som jeg kan ignorere Djokovic moralske standpunkt:

– Som profesjonell idrettsutøver har jeg alltid nøye gjennomgått og vurdert alt som kommer inn i kroppen min, fra kosttilskudd, mat, vannet jeg drikker, sportsdrikker, som drivstoff. Prinsippene for beslutningstaking for kroppen min er viktigere enn enhver tittel, sa Djokovic tidligere i år.

Hans kropp hans valg, med andre ord.

Mest lest

Arrangementer