Kommentar

Kokainbruk blant skoleelever

Vi kan lese at kokainbruk er blitt normalisert blant elever i Sandefjord. Saken i Sandefjord er interessant fordi den belys to viktige poenger. La meg imidlertid første gjøre en prinsipiell betraktning helt klar.

Mennesker har rett til å putte hva de måtte ønske i sin egen kropp. Vi liberalere vil derfor selvsagt legalisere alle rusmidler. Det bør være lov til å selge narkotika med samme regler som gjelder for alkohol. Alkohol bør kunne selges med samme regler som gjelder for melk og brød. Det vil si uten statlige reguleringer og begrensninger.

Narkotika – inkludert kokain – er forbudt. Likevel er det tydeligvis helt vanlig å bruke stoffet. Forbudet fjerner ikke bruken av kokain. Det bare gjør noe med bruken og omsetningen. Vi snakker her om et forbud som ikke virker, noe du for eksempel kan lese om her.

Det andre poenget er kanskje enda mer interessant. Jeg personlig vet svært lite om hvor farlig kokain er. Jeg bruker ikke rusmidler enten det er alkohol, cannabis eller kokain, og har derfor liten grunn til å sette meg inn i skadevirkningene av stoffene. Hvis du leser artikkelen som det henvises til på starten av denne kommentaren, så ser du at det skrives masse om hvor utbredt bruken er og det er nok av pekefingre om hvor fælt dette er.

Det skrives imidlertid ingenting om at ungdommene som bruker kokain får noen problemer med bruken. Det fremstår nesten som om det er helt normal ungdomsfesting som med alkohol og andre ting. Sikkert ikke særlig sunt, sikkert litt farlig og sikkert ganske morsomt. For dem som liker slikt.

Hvis det eneste problemet med kokain er at folk bruker et stoff som er forbudt og som de ikke liker, så har jeg et godt råd om hva man kan gjøre med den pekefingeren! Du kan putte den opp der som sola aldri skinner.

Det man trenger er kunnskap om det man ønsker å gjøre og retten til å foreta egne valg for livet. Ungdom har en rett til å gjøre ting som vi voksne synes er dumt. Det er deres liv og de har rett til å leve slik de ønsker det. Hvis noen spør meg om råd, får de det, men uten en moraliserende pekefinger. Personlig vil jeg råde ungdommer til å ha beskyttet sex i edru tilstand, men om de heller vil pule uten kondom i kokainrus, er det deres soleklare rett. Frihet og respekt for andre mennesker innebærer retten til å foreta dumme valg.

Mest lest

Arrangementer