Magasin

Sprer liberale ideer til Afrika og Midtøsten

The Linda Whetstone Free Society Memorial Fund arbeider andre steder i verden enn dem som vanligvis forbindes med liberalisme.

Denne uken var Mont Pelerin Society samlet i Oslo, og jeg var gjest på møtet. Selve møtet var lukket, så jeg kan ikke skrive noe om det som ble sagt der. Slike møter er imidlertid viktige med tanke på å oppdage nye ting. I lobbyen var det en stand som jeg bet meg merke i.

Linda Whetstone

Linda Whetstone som gikk bort i fjor, var en usedvanlig person som gjorde mye for å utbre de liberalistiske tankene helt nye steder. Med bakgrunn som datter av Antony Fisher som startet The Institute of Economic Affair, er det ikke overraskende at hun kom i kontakt med liberalistiske idéer. Det var imidlertid tydelig på møtet at hun var en stor selvstendig kraft og svært elsket av svært mange frihetsvenner.

Grunnen til at jeg skriver en del av henne, er for å understreke hvor viktige enkeltpersoner kan være. Og på det rørende minneordet på åpningskvelden bet jeg meg spesielt merke i at hun i tillegg til frihetsarbeidet også var gårdbruker, og selvsagt mot subsidier og dårlige reguleringer.

Hennes lidenskap når det gjelder frihet var å spre tekster og idéer til land og språk der det ikke er tilgjengelige. Dette er selvsagt både viktigere og mer utfordrende enn å bare være med venner fra eget land. Hun startet Network for a Free Society for å jobbe med dette. Den ble bokstavelig talt drevet fra kjøkkenbordet hennes.

Network for a Free Society

Det finnes mange som sprer liberale tanker. Det unike med NFS er hvem de arbeider for å nå. De har svært mange prosjekter i Afrika, Midtøsten og Asia. Steder som i stor grad ikke har vært prioritert blant liberalere når det gjelder outreach. Samtidig er det svært viktige steder med mange mennesker og vil sannsynligvis bli viktigere globalt i fremtiden.

NSF har stor tro på enkeltmenneskers muligheter til å utgjøre en forskjell, noe arbeidet bærer preg av. De støtter små grupper eller enkeltpersoner i plasser der de liberale idéene fullstendig mangler. Gjennom årene har de støttet studenter som siden har blitt akademikere.

De har oversatt bøker til lokale språk i Nigeria og Tanzania og delt ut Sowells Basic Economics i Sri Lanka. De arbeider nært med Islam & Liberty Network. Fremover vil de gjøre bøker og cder tilgjengelige i Burundi og støtte Free Trade prosjekter til studenter i Sør-Sudan.

Eamonn Butlers bok Classical Liberalism er blitt oversatt til omtrent 20 språk og utgitt en rekke steder. Oversettelsene er ofte foretatt av mennesker som er en del av nettverket som NFS har støttet.

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer