Nyheter

Koronavaksina ikke å få kjøpt på apotekene i Norge!

I Danmark er det lov å kjøpe en oppfriskningsdose på apotek. Private aktører kan kjøpe inn vaksiner fra den danske staten for en billig penge, og så kan aktørene fritt selge den for den prisen de vil. Danskene har dog satt en begrensning for hvor mange vaksiner. Dette melder NRK.

Norge har valgt en annen løsning. Her på berget skal fremdeles staten sørge for distribusjon, og det er risikogruppene 18-64 år som står først i kø. Hovedargumentet for å gjøre det på denne måten, i kontrast til hvordan danskene gjør det, er at det angivelig er vanskelig å håndtere vaksinene. De er i flerdoseglass og krever en frysekjede. Det synes også uroligende at man kan kjøpe seg fram i kø til tross for at man ikke er i ei risikogruppe.

Det er (minst) tre gode motargumenter til dette.

  1. Hvis det er en ting markedet gang på gang viser seg å utmanøvrere staten i, så er det effektivitet. Generelt distribuerer markedet billigere, fortere og bedre enn staten. Investorer som investerer penger i å kjøpe store partier vaksiner, har neppe tenkt å dem gå til spille ved å håndtere dem på feil vis. Privat distribusjonlogistikk er neppe et problem. Rasjonering derimot…

  2. Det er forståelig at det kan oppleves og føles urettferdig at noen andre blir vaksinert før deg, kun i krav av at de er pengesterke, spesielt hvis man tenker at dette nå går utover ens egen tilgang. Imidlertid – for å bygge videre på det første poenget – er det mer sannsynlig at man nå får vaksina kjappere ved å la de med midler og ønsket om det betale vei ad. For noe ekspresslokomotiv har vel aldri staten vært kjent for å være.

  3. Noe annet som slår meg er at en del av vaksineskeptikerne også er svært skeptiske til autoriteter, inkludert myndighetene. Enn så lenge myndighetene er vaksinedistributører, kan det hende at mange av vaksineskeptikerne ikke velger å ta vaksina, som de ellers ville ha gjort, om myndighetene ikke blandet seg og bare lot vaksina få kjøpt på apoteket. Det skal bli interessant å se om vi ser noen forskjell mellom danskene og nordmenn i antall vaksinerte utover de neste månedene.

Dette er en gammel tegning nå blitt, som illustreres av at det er Bent Høie og ikke nåværende helseminister Ingvild Kjerkol som rir snegla, men poenget består. Staten er evig uforanderlig i sin mirakuløse evne til å la seg forbipassere av dovendyr dynket i superlim.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer