Kommentar

Tull om rentesjokk

Når media lager tåredryppende saker om folk privatøkonomi, skal man alltid være skeptisk. Det er også tilfellet når VG/E24 har et oppslag med overskriften Rentesjokk i borettslag – felleskostnadene har økt med 30 prosent. Vi kan lese følgende:

«Etter å ha bodd over 20 år i Skogtun borettslag, frykter Tom Dahl (49) at han blir nødt til å flytte som følge av dyrere lån og økte kostnader.»

Illustrasjonsbilde.

Jeg blir selvsagt skeptisk når jeg leser at han bor alene i en fireromsleilighet. Det er mye plass for noen som bor alene. Han bor altså sannsynligvis ganske bra! Tallene bør imidlertid sjekkes. Artikkelen er såpass grundig at disse kan finnes.

Det er 114 boenheter i borettslaget. Felleskostnadene har økt med 30% på ett år. Borettslaget samlede gjelde er 72,2 millioner kroner. I dag ligger rentene på lånene på 3,8 og 3,9 prosent.

Det betyr at fellesgjelden ikke er på mer enn gjennomsnittlig 633 000 per boenhet. Sammenlignet med andres lån er dette peanøtter. Total rentekostnad er bare omtrent 2000 kr i måneden per boenhet. Det er jo nesten ingenting. Gidder man ikke å regne før man lager en sak?

Forresten øker også de «kommunale avgiftene med nesten 40 prosent fra 2023». Så kanskje er det her skoen kommer til å trykke mest?

Det er selvsagt ikke slik at økte renteutgifter, strømpriser og kommunale avgifter ikke kan være et betydelig problem for menneskers privatliv, og det er selvsagt folk som uten skyld sitter dårlig i det. Men mennesker har tross alt et ansvar for sin egen økonomi og bør planlegge for at rentene ikke skal være historisk lave i all fremtid. Det handler om personlig ansvar.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer