Kommentar

Mobilen er et fantastisk hjelpemiddel

Nye ting er skummelt for de fleste. De ser det negative, og overser de positive mulighetene. Voksne ser ungdommer som de ikke forstår som sitter med ansiktet nedi noe og skjønner ikke hva som skjer. Noen ungdommer legger legger selvsagt skylden på sine egne valg på nye medier slik som i dette leserinnlegget i Aftenposten.

Det er ingen tvil om at ungdommen bruker mye tid på mobilen sin, og de suges på sett og vis inn. Selvsagt, siden god underholdning er laget slik at man skal fortsette å bruke den. Noen vil forby ungdom å ha mobil og svært mange er bekymret.

Slik har det aldri vært. I min ungdom var man bekymret for at vi leste for mye tegneserier istedenfor å være ute å leke. Enda tidligere vurderte NRK å droppe Tippekampen på lørdager fordi den var for populær. Folk skulle heller ut i naturen, mente moralistene.

Folk har vært bekymret for at mennesker så for mye på tv. Søppel-tv. Folk har vært bekymret for at folk bruker for mye tid på dataspill. Vi finner alltid noe å være bekymret for.

Og mennesker blir selvsagt avhengig av ting, enten det er rusmidler, gambling, shopping eller idrett. Vi finner alltid noe.

Det er så enkelt at vi mennesker liker å være kritisk til spesielt det meningsløse som andre driver med. Samt at vi vil forby egne laster istedenfor å lære oss å håndtere dem.

Moderne smarttelefoner gir enorme muligheter

Bruksområdene til en moderne mobil er uendelige. Jeg bruker dem til å lære språk mens jeg er på trikken. Folk lytter til podcasts og ser videoer. De brukes til kommunikasjon, enten det er sms, Whatsapp Messenger eller ungdommens Snap. De har kalendere og epost. Regneark, tekstbehandling og Meet. Regninger betales direkte eller gjennom vipps. Nettbanken er på mobilen og Google drive for dokumenter. Kamera og videoopptaker er lett tilgjengelig. Lydopptaker. Man kan bestille bussbilletter, togbilletter, flybilletter og hotell. Google maps gir deg mulighet til å finne frem overalt. Førerkortet mitt er på mobilen, og selvfølgelig NRK, TV2, radio og Viaplay. Helsenorge er tilgjengelig når som helst. Mat kan bestilles fra Wolt, Foodora eller Peppes. Kinobilletter kan kjøpes. Jeg kan sjekke mattilbud i alle dagligvarebutikker på min app for det. Jeg har vekkeklokken på mobilen. Jeg har aviser og tidsskrifter lett tilgjengelig. Pluss selvsagt Facebook, Instagram og andre sosiale medier. Jeg bruker mobilen til Stolpejakten for å få beveget meg om sommeren. Jeg kan åpne nettlesereren og søke opp hva jeg vil. Når jeg skal hente eller sende pakker, bruker jeg mobilen. Jeg har apper for trening og parkering i Oslo. På ferier i Wien og Brussel kjøper jeg billetter på mobilen min. Hvis jeg skal på Interrail eller ta tog i Tyskland, er mobilen en naturlig venn. Pluss haugevis av ting som jeg ikke kommer på i farten eller kjenner til.

Og alt dette mener folk er negativt. Steinaldermennesker! Dette er jo helt fantastisk!

Selvfølgelig blir vi mennesker dratt inn i tidstyver og bruker for mye tid på ting vi ikke bør bruke tid på. Det kan være en utfordring på samme måte som tilgangen til alkohol, gambling, og usunn mat kan være det. For ikke å snakke om kryssord og andre ting som folk tidligere har brukt alt for mye tid på.

Spesielt i skolen og med unge mennesker er det helt essensielt at man lærer dem hvordan de skal bruke moderne teknologi og tilpasse sitt liv slik at de eier teknologien istedenfor at den styrer dem. Selvsagt kan det være utfordrende. På samme måte som vi lærere i tiår etter tiår har slitt med å lære unge mennesker å lese, skrive eller regne. Hvem har sagt at alt skal være lett?

Nå er lesing, skrive og regning mye lettere. Takket være opplesningsprogrammer, skriveprogrammer og kalkulatorer.

Alt tilgjengelig på mobilen. Vårt vidunderlige hjelpemiddel. Vår venn!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer