Kommentar

Hjerteløs sjokolademoralisme

Vennligst hold fingrene borte fra min brune halvkilo!

Moralismen ligger aldri langt unna overflaten hos mange mennesker. Når sjokoladeprisen går ned, så kryper moralistene frem. Mennesker som vet hva som egentlig er godt for oss alle. Mennesker som teller antall kg overvekt i befolkningen og minutter med overlevelse, istedenfor å glede seg over en verden av gode smaker og ulike ønsker for livet.

Selvsagt er det mulig å spise seg til ulykke på sjokolade. So what?

Skal vi forby katter på grunn av crazy cat lady? Skal vi forby alkohol på grunn av alkiser? Skal vi forby trening på grunn av overtrening? Skal vi ha offentlig foring av mennesker på grunn av anoreksi og overvåkning av toaletter på grunn av bulemi? Skal vi forby bading i naturen på grunn av drukning? Skal vi forby biler på grunn av bilulykker eller gambling på grunn av spilleavhengighet?

Det er faktisk en menneskerett å gjøre valg som fører til at man får et dårlig liv.

Det er heller ikke slik at det som er dårlige valg for noen, er det for andre. Jeg vil tippe at de som bringer sjokolade og blomster til Valentinsdagen, har og får et bedre liv enn dem som bringer gulrøtter og en brosjyre om medlemskap på SATS.

Paternalisme er navnet på det å forby mennesker å gjøre ting de ikke har godt av. Ikke fordi det du gjør skader andre, men fordi det du gjør skader deg selv. For at paternalisme skal kunne gjennomføres, må vi ha noen som vet bedre enn deg hva du trenger. Det må lages lovverk, regler og reguleringer som gjennomfører moralismen. På veien så skjer det mye rart. Det er sjelden at regler treffer og ofte opplever man uforutsette bivirkninger av handlingene.

Et klassisk eksempel på det siste er hvordan forbudstiden bidro til å skape amerikansk mafia. En nyere eksempel er hvordan forbudet mot narkotika fører til økt kriminalitet og verre forhold for dem som bruker narkotika.

Nå skal sjokoladespiserne tas. Jeg kan imidlertid love dere, moralister, at dere aldri vil kunne ta fra oss sjokoladen vår. Dere kan prøve, men vi vil smugle store kvanta, og vi vil spise det opp fort og bli enda feitere. Det tenkte dere neppe på, eller?

Kan dere ikke bare la oss være i fred? La oss kose oss som vi vil? Er det så vanskelig å behandle andre mennesker med slik grunnleggende respekt?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer