Kommentar

Sigrid truer festival-Norge?

Før du leser hele denne artikkelen, skal du vite at Liberaleren forsvarer avtalefriheten, og ønsker at kunstnere skal få betalt basert på frivillige avtaler. Få personer i Norge forsvarer en fri kultur i så sterk grad som skribenten.

Mange festivaler i Norge, spesielt musikkfestivaler, har store økonomiske utfordringer. Søk på internett viser en flom av konkurser, selv om en del festivaler tjener penger. Fellesnevneren for mange av festivalene er skattefinansiert støtte. Politisk vedtatt økonomisk støtte betyr at du betaler for kulturopplevelsen uansett om du bruker tilbudet eller ikke.

Lite informasjon om avtalene

Naturlig nok vet offentligheten lite om avtaler mellom festivalarrangører og artister. Jeg mener honorar bør gå under kategorien forretningshemmelighet.

Midnattsrocken i Porsanger i Finnmark er en av de største festivalene i Nord-Norge. År etter år er det underskudd og utfordringer med økonomien i selskapet bak rocken, til tross for flere tusen besøkende hver dag de tre dagene festivalen pågår.

I Porsanger formannskap orienterte festivalsjef Tarjei Leinan Mathiesen om økonomien i selskapet bak festivalen, og om situasjonen for Midnattsrocken 2023. I innlegget fikk vi, ifølge iFinnmark, informasjon om avtaler mellom arrangøren og artister.

–Når Sigrid skal ha sitt gratiale på 900 000 før rocken starter, så kan vi komme i en skikkelig likviditetsskvis. Og Samljus eller andre som har scenen skal ha 800 000 før rocken starter. Likviditeten er et voldsomt problem, for mesteparten av pengene kommer inn på rocken og et par dager før. Det forklarte festivalsjefen til formannskapet.

900 000 kroner for én av artistene på en festival som har omkring 10 000 besøkende, må bli underskudd. Ikke en gang finnmarkinger drikker så mye øl, at omsetningen i barene gir pluss i regnskapet.

Andre artister som er klare for Midnattsrocken 2023 er Lars Vaular, Madcon, Vinni og Torine. Det blir helt sikkert gjort andre avtaler de neste ukene.

Skribenten bruker Midnattsrocken som eksempel i denne artikkelen, for festivalsjefen orienterte politikerne i formannskapet. Andre festivaler kunne vært nevnt.

Støtteordninger er subsidier til artister

Det kryr av støtteordninger til organisasjoner i kultursektoren, ikke minst ordninger innenfor musikk. Kulturdirektoratet har én av ordningene.

De fleste kommuner og fylkeskommunene, har i kulturbudsjettene støtteordninger til festivaler. I tillegg kommer statlig støtteordninger. Alle støtteordninger, finansiert av skatter og avgifter, er med på å øke gratiale til artister; subsidiering av norske artister, penger der de største får mest.

Sigrid på Stavernfestivalen i 2018. Foto: Tore Sætre CC.BY.SA.

Sigrid ville neppe krevd 900 000 kroner for å spille på festival om det offentlige ikke var inne og rotet i kulturøkonomien. At støtteordninger gir ulike konkurransevilkår, er en egen debatt.

Betal egen fest

Midnattsrocken og andre festivaler, kunne med fordel moderert seg når det gjelder bookinger. Litt mindre kjente artister ville muligens gitt lavere besøkstall, men bedre økonomisk resultat.

Andreas Børvik, sosialdemokrat og festivalsjef for Verdens Nordligste Bryggefestival i Skarsvåg, er enig.

«-Galskap å bruke 900 000 kroner på en artist i Finnmark. Man ber om økonomiske problemer. Rocken burde tenkt nedskalering og mer eksklusivitet. Det er høyrisiko å drifte festival som er avhengig av 12 000 – 15 000 mennesker for å gå i null», har Børvik skrevet på Facebook.com.

Færre henvendelser til de største artistene ville gitt lavere pris. Færre ville etterspurt de største artistene uten økonomisk ryggdekning fra ett eller flere av forvaltningsnivåene.

Ja til festivaler og kulturarrangement, men la arrangørene få det fulle og hele ansvaret med å finansiere festene.

Mest lest

Arrangementer