Kommentar

Kjønnsdiskriminering i Forsvaret. Hørt det før?

Det slår meg av og til at vi skal være glade vi har militære allierte. Hvordan skal våre egne klare å stagge en invasjonsmakt, når den ikke engang klarer holde kustus på holdningene til sine egne, så snart de ser noen i skjørt? Har de ikke disiplin til dette, har de neppe disiplin på slagmarken, heller. Alt fienden trenger å gjøre, er å vise noen kvinnelige brystvorter, så mister soldatene våre konsentrasjonen og selvdisiplinen.

Soldat og mannen hennes på slagmarken.

Det virker ikke som de bryr seg om likestilling i Forsvaret. Det er skrevet bøker om likestillingen, eller mer presist: mangelen på den, uten at det skjer noe nevneverdig. Så dukker det opp noen i et TV-studio og sier “det gjøres mye”, og ministeren beklager. Dette, mens tidligere offiserer viser hvor gammeldagse holdningene egentlig er på innsiden i Forsvaret. Vi skal altså gi opp å forhindre overgrep, fordi det er så vanskelig. Noen skikkelig begrunnelse, får vi ikke.

Problemet er først og fremst at dette aldri får konsekvenser. Forsvaret trenger bare hviske de magiske ordene “rikets sikkerhet”, så renner milliardene inn. Det straffes ikke for å ikke levere på likestillingsfronten. Uten konsekvenser, er det lett å trekke på skuldrene, feie problemet under teppet, og fortsette i samme spor.

Det verste er at Forsvaret ikke synes å bry seg nevneverdig. Forsvaret er laget av menn og for menn, hvor det meste skjer på den stereotypiske alfahannens premisser.  Det virker som det eksisterer en sosial aksept for en giftig manns-ukultur, bare fordi menn har testosteron. Klart Chad tafser litt når det kommer bryster i brakka! Menn må få være menn! Såpass får en tåle! Og så videre.

Nei, det er faktisk ikke nødvendig å være en slik fjott av en mann for å forsvare landet. Det burde være fullt mulig å røske ondet opp med roten, og sørge for at det er en internjustis hvor “guttaboys”-prat blir slått hardt ned på og folk sendes på hodet og ræva ut hvis oppførselen ikke er god nok. Å være i Forsvaret er et privilegium. Det skal ikke være som å sitte på Discord med gamer-gutta og skitpraten sitter løst, bare fordi holdningen er at militæret er en maskulin arena.

Som liberalist, gjør det også vondt at jeg tvinges til å betale for at de elendige holdningene blir videreført. Hadde Forsvaret vært privat, ville jeg boikottet dem tvert, akkurat som jeg ville gjort det med et privat selskap som hadde en tilsvarende bedriftskultur. Forsvaret fortjener ikke en rød øre av våre midler når det viser en slik arroganse og mangel på handlekraft i møte med et såpass alvorlig problem. Som om det å implementere normal folkeskikk er en uoverkommelig oppgave hvis man bare vil det nok!

I disse dager feires Kvinnedagen. Kanskje viser diskrimineringen i Forsvaret at vi har en lang vei å gå før likestillingen har kommet dit vi vil ha den. At kvinnefiendtlige holdninger eksisterer i Forsvaret, er et symptom på at holdningene også eksisterer i samfunnet ellers. Det er på høy tid å finne frem giljotinen og halshugge den giftige machomannen en gang for alle. Vi må erstatte gamle og utdaterte kjønnsstereotyper med noe mer moderne, hvor vi først og fremst er mennesker, og ikke deles inn i kjønn med forventninger om forskjellige menneskelig egenskaper.

Mest lest

Arrangementer