Nyheter

Redusert omsetning hos Norsk Tipping gir hardere kamp mot internasjonale aktører

Mens mennesker i store deler av verden med politisk velsignelse kan sette penger på spill hos kommersielle aktører, holder Norge seg til enerettsmodellen; monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. For oss som har fulgt spillpolitikken i mange år, kan det virke som om de tøffe tiltakene mot de utenlandske spillselskapene kommer når Norsk Tipping åpenbart sliter med omsetningen på de tradisjonelle lykkespillene.

I forrige valgperiode ble forbudet mot pengetransaksjoner mellom norske banker og enhver form for utenlandske spillselskap, strammet inn. Forbudet trådte i kraft allerede 1. juni 2010. Verken det opprinnelige forbudet eller innstramningen har vært vellykket. Spillere får gjort innskudd og uttak hos de utenlandske spillselskapene.

Regjeringen Solberg la også frem forslag om forbud for TV-distributører å vise TV-reklame for utenlandske spillselskap, et forslag som ble vedtatt og har tredd i kraft. Forbudet har medført mindre TV-reklame for spill, men mye mer nettreklame. I tillegg er det reklame for spillselskap på hvert store idrettsarrangement i utlandet, blant annet fotballkamper norske kanaler viser.

Nå varsler kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) forslag om DNS-blokkering, et forslag regjeringen legger frem for Stortinget til høsten og som skal gjelde fra årsskiftet, ifølge E24.

DNS-blokkering

Effekten av DNS-blokkering vil være begrenset, ettersom de fleste går rundt systemet.

DNS fungerer ved at internettilbydere har egne servere som slår opp et alfanumerisk adresse-element for en nettside til en numerisk IP-adresse som fungerer på internett. Når en bruker slår opp for eksempel www.stortinget.no blir dette p.t. til 85.88.67.9 (eller 2a00:ed80:1::9 for IPv6). En god analogi er oppslaget mellom navn og telefonnummer i en telefonkatalog. Forskjellen er at på internett skjer dette automatisk. Internettilbyderne sørger for at brukerens utstyr får satt DNS-server i forbindelse med at disse selv får tildelt IP-adresse, for at trafikk skal finne veien tilbake til brukerens utstyr ved hjelp av en annen protokoll som heter DHCP.

En mye brukt metode i land med streng nettsensur, er en VPN-tjeneste. De fleste arbeidsgivere som tillater hjemmekontor bruker også slike tjenester av sikkerhetshensyn, og dette er dermed en teknologi som svært mange er kjent med. Bruker man en VPN-tjeneste utenfor Norge, vil man lett omgå norske internettilbydere sine DNS-servere og blokkeringen der. Ved et eventuelt vedtak i Stortinget og det er flertall for DNS-blokkering, vil denne oppskriften være tilgjengelig på internett slik at norske spillere skal få hygge og underholdning hos de utenlandske spillselskapene.

Motbydelig

Spillere og spillselskapene lever greit med DNS-blokkering, men det er betenkelig at norske politikere skal ta i bruk virkemidler fra motbydelige regimer. Hvordan skal de liberale kreftene i Russland vinne over Putin når også vi bruker Putin-metoder for å beskytte Norsk Tipping og Norsk Rikstoto mot konkurranse? Det er et spørsmål alle stortingsrepresentanter og statsråder bør reflektere over.

Norsk Tipping sliter

Selv om overskuddet til Norsk Tipping øker og politikere kan dele ut mer spillemidler, er det ting som tyder på at Norsk Tipping sliter.

Lotto, Norges mest populære spill, har drastisk nedgang i omsetningen. Foruten lørdagene med gullotto og supertrekning, ligger omsetningen på godt under 80 millioner kroner.

Omsetningen på Extra tirsdag 11. april var under 10 millioner kroner. For et par år siden var Extra-omsetningen på omkring 14 millioner kroner hver uke.

Tippekupongen omsetter for noen millioner kroner tre ganger i uken. Kraftig nedgang sammenlignet med glanstiden.

Norsk Tipping har kuttet ut de fleste av kommisjonærene på Oddsen, ettersom 250 kommisjonærer fikk selvbetjeningsterminaler for vel ett år siden.

Eurojackpot på tirsdager, spill innført i mars 2022, har lav omsetning, betydelig lavere enn Eurojackpot fredager.

Om Norsk Tipping

Norsk Tipping er et statlig eid aksjeselskap underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Norsk Tipping skal tilby attraktive spill innenfor ansvarlige rammer, og gjennom dette skape overskudd til gode formål. Pengene til gode formål gir politikere formidabelt med makt over frivillig sektor.

Mest lest

Arrangementer